in ,

Három évtizede az idősek szolgálatában a Naplemente Idősek Klubja

Kettős jubileumot ünnepelt november 6-án a mótyói klub. Az épület kereken 90 esztendeje szolgálja az ott élő emberek életét. A ’60-as évek közepéig általános iskolaként működött, később a közművelődés színtere lett, illetve lakóházként is használták, míg végül 1988-ban elnyerte mai funkcióját. Az elöregedő és fogyatkozó külterületi lakosság ellenére a klub jelenleg is maximális kihasználtsággal működik. A szorgos kezek sohasem pihennek. Évszaknak megfelelően és a jeles napokhoz kapcsolódva dekorációval teszik barátságosabbá második otthonukat, a jubileumra pedig egy harmincas számot formáló fotómontázzsal készültek.

A vendégeket elsőként Sebőkné Zubor Tünde klubgondozó köszöntötte. Visszatekintésében rávilágított, a klub helyi nyugdíjasok spontán találkozásaiból alakult ki. Állandó találkozási ponttá 1988. november 5-én vált, később pedig felvette a Naplemente nevet is. Az elmúlt évtizedek során a vezetőség, a gondozók és a tagság is sokat változott. Ma már Szarvasról is szívesen járnak ki hozzájuk, és töltik velük mindennapjaikat. Érdekességként említette, hogy három klubtag egykor az épületbe járt általános iskolába is, így ők a helyszínhez többszörös érzelmi szálakkal kötődnek.

– Csodálatos évek voltak. Sokat jártunk az iskolába tanítási órák után is, mivel a tanító is itt lakott, és sokat foglalkozott velünk. Kertészkedtünk, labdáztunk, fociztunk a fiúkkal, vagyis nagy közösségi élet folyt a falak között – emlékszik vissza a’60-as évek első felére Szuhaj Mária, aki öt éve Békéscsabáról költözött vissza a szülői házba.

A klubéletről szólva elhangzott, sohasem feledkeznek meg az ünnepekről, valamint a születésnapokról, névnapokról sem. Emellett gondoskodnak környezetük karbantartásáról is, néhány éve pedig egy újrahasznosítási projektbe fogtak. Megunt, használt tárgyakat, alapanyagokat varázsolják újjá, amiket elajándékoznak, vagy családokhoz, intézményekhez juttatják el. Köszöntet mondott a tagságnak, hogy ötleteikkel, kreatív gondolataikkal hozzájárulnak a klub megszépítéséhez. Ilyen volt legutóbb a kerítés melletti ösvény kialakítása, és a rózsabokrokkal ölelt kerekes kút kiszabadítása.

Molnárné Juhász Eleonóra intézményvezető beszédében rámutatott, a Körös-Szögi Kistérség Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Intézmény részeként működő klubban a személyi és a tárgyi feltételek széleskörűen adottak. Hálás szívvel gondol az önkormányzatra is, aki mindig eleget tett kéréseiknek, és azoknak az idősekre, akik a klub tagjaiként mára már egy nagy családdá fonódtak össze.

– Sajnos azt is látjuk, hogy a lakosságszám folyamatosan csökken ezen a városrészen. Igaz, hogy a fiatalok közül vannak, akik Mótyóba költöznek, de inkább az a jellemző, hogy a családok beviszik Szarvasra idősebb hozzátartozóikat, és ott gondozzák őket. Mi arra törekszünk, hogy ameddig csak lehet, odafigyeljünk az életminőségre, ezért úgy gondolom, hogy fenn kell tartani ezeket a társas kapcsolatokat. A mentális jólét által hosszabbodik az életkor is. Mindemellett ha segítünk egymásnak, akkor nem érezzük annyira a kisebb-nagyobb fizikai fájdalmakat – tekintett a jövőbe az intézményvezető.

Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára nyugalmazott népművelőként idézte fel az épület változó funkcióit, és kitért az udvaron felállított haranglábra is. Őt követően Nobik Erzsébet, korábbi evangélikus lelkész beszélt az életkorral járó nehézségekről és szépségekről, majd lelki útravalóval látta el a hallgatóságot.

A rendezvényt Babák Mihály polgármester is megtisztelte. Mint elmondta, a pezsgő klubélet is arra utal, hogy Mótyó újraéledőben van, és remélhetőleg a jövőben mind többen fedezik fel a külterület adta lehetőségeket.

Az ünnepséget bográcsos ebéd és késő délutánig tartó beszélgetés zárta.

Drótos Jankó magyar nyelven

Tizenegy szarvasi küzdött éremért a karate diákolimpián