in ,

Turisztikai célú kerékpárutat adtak át Békésszentandráson

Az álmok, tervezés és kivitelezés után elérkezett a megvalósulás ideje Békésszentandráson. Befejeződött a TOP-os (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program) nyertes pályázatai közül elsők között beadott fejlesztési elképzelés, egy 1030 m hosszú turisztikai célú kerékpárút megépítése. Az elkészült szakasz a Körös-völgyi kerékpárúttól indul, majd a focipályán és lovas pályán keresztül egészen a strandig húzódik. A 77 millió Ft összértékű projekt átadására november 8-án, a fövenystrandon került sor.

– A 2015 óta befektetett energiáink első gyümölcse előtt állunk jelen pillanatban – kezdte ünnepi gondolatait Sinka Imre polgármester. Akkoriban még csak tervezgettük, milyen forrásokra tudunk majd pályázatot benyújtani, milyen célcsoportokban van esélyünk a támogatások elnyerésére, a TOP forrásokon belül. Régen felmerült bennünk az a gondolat, hogy a különböző pályázati támogatásokból és önkormányzatunk önerejéből egyaránt egyre inkább épülő-szépülő strandunk megközelíthetősége nem az igazi. Csak gyalogjárdán vagy kerülő úton lehet ide eljutni, és akkor is inkább jó idő esetén.

Köszönetet mondott mindazoknak, akiknek támogatásával, szellemi vagy fizikai munkájukkal a kerékpárút létrejöhetett, majd örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben több pályázat végére kerül pont.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elöljáróban leszögezte, Békésszentandrás kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkezik. Ezt jól tükrözik a számok is. Jelenleg 216 bejegyezett szálláshellyel rendelkezik a település, amelyek tavaly közel 40 ezer vendégéjszakát eredményeztek. A turizmusra a kormányzat országos szinten is kiemelt figyelmet szentel. A szféra a GDP 10%-át teszi ki, és 400 ezer embernek ad munkát. Céljuk, hogy 2030-ra ez az arány 16%-ra emelkedjen. Ennek érdekében a 2010-es 7,5 milliárd Ft-tal szemben ma már 52 milliárd Ft áll rendelkezésre turizmusfejlesztésre.

Érdekességként elmondta, a legutóbbi EU-s felmérések szerint Dánia és Hollandia után Magyarország a harmadik európai ország, ahol a legtöbbet kerékpároznak. A biztonságos és kulturált közlekedést segíti elő az a 7,5 milliárd Ft is, amit ebben a ciklusban kerékpárutak bővítésére, javítására és új utak építésére fordítanak. A választókerületben ez 1,6 milliárd Ft-ot tesz ki. Ebből több mint 9 km új kerékpárút épül, 4 km-t korszerűsítenek, 11 km-nyi utat pedig kijelölnek.

Zárásként szólt a békésszentandrási beruházásokról is. A 2014-2020-as ciklusban a nagyközség 2,1 milliárd Ft támogatást kap, amelyből a gazdasági szereplők is részesülnek. Az önkormányzat közel 700 millió Ft-ot nyert a TOP-on, amihez hozzájárul a 380 millió Ft-os állami forrásból megvalósuló főutca megújítása.

Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere arról beszélt, hogy bár a fejlesztési források elnyerésében a két település versenytársnak tekinthető, mindazonáltal több területen kapcsolódnak egymáshoz. Ennek eredményeképp konzorciumi partnerként működnek együtt egy 500 millió Ft-os projektben, melynek részként megépül az arborétumi kerékpárút, hozzá kapcsolódóan pedig a szarvasi belterületi út és a Szarvast Szentandrással összekötő kerékpárút felújítása is megtörténik.

A rendezvény a nemzeti színű szalag átvágásával ért véget, majd Hodálik Pál gyakorlatban is felavatta az utat, és tett egy kis kört a kerékpárjával.

Tizenegy szarvasi küzdött éremért a karate diákolimpián

Vas István kertje is esélyes az országos verseny közönségdíjára