in , ,

Lázár Zsolt: Legyünk Mártonokká mi mindannyian!

A vasárnap esti Márton-napi megemlékezés a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola előtt kezdődött, ahol az iskola növendékei és családjaik gyülekeztek a szokásos felvonuláshoz, hogy lámpásaikkal az Ótemplomba vonuljanak.

Lázár Zsolt esperes visszaemlékezett Szent Mártonra, aki több mint 1700 évvel ezelőtt a mostani Magyarország területén született, mégis emlékeznek az ő tetteire.

“Lámpást sem azért gyújtanak, hogy véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra tegyék, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat”, idézett Máté (5:16) evangéliumából.

– Emlékeznek arra, hogy mit tett, hogyan adta oda a kabátját egy koldusnak, hogyan segített. Amikor a szívébe Krisztus került, minden megváltozott, még a fél kabátját is odaadta, amikor egy koldusnak arra volt szüksége – fogalmazott a katonából lett püspökkel kapcsolatban.

Szent Márton mellett szót ejtett Luther Mártonról is, akinek pont egy nappal előtte volt a születésnapja.

– Ezek a fények visszautalnak Mártonra, aki Krisztus szeretetét adta át az ő tettein keresztül, visszautal Luther Mártonra, aki Krisztus igékét hirdette akár hogyan fenyegették, ő akkor sem maradt csendben, mert Krisztus ügyét hirdette, mert Krisztus igéjéhez ragaszkodott minden körülmények között.

– Legyünk Mártonokká mi mindannyian, akik itt vagyunk, akik kis lámpással jöttünk ide, az Ótemplomba. Arra kérek mindenkit, hogy ilyen lámpásként világítson egész évben, minden nap találjon valamit, amivel jót tehet a másiknak! – mondta. – Minden napra találjunk valami jót, és így legyünk Mártonokká, így segítsük egymást, s talán így tudjuk ezt az egész világot megváltoztatni. Sokszor csak panaszkodunk, hogy ilyen gonosz ez a világ, miért engedik, kinek a hibája, s közben nem vesszük észre, hogy ezt a világot mi, magunk tudjuk megváltoztatni, magunk tudjuk jobbá tenni.

Az istentiszteleten felléptek a benkás színjátszók is, majd azt követően az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt süteményekkel, libazsíros kenyérrel, forró teával várták a gyerekeket, forralt borral a felnőtteket a szeretetszolgálat munkatársai.

Széplaky Géza és Szemerédi Bernadett

A Fekete Péter egyik szerelmespárja Claire és Lucien, azaz Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza

Oktatás, ár- és belvízvédelem, M47 került napirendre a megyegyűlésen