in , ,

Benkás értéktár

November közepén iskolánk felsősei egy napot szenteltek annak, hogy Szarvas értékeit bemutassák diáktársaiknak. A paletta igen színes volt, hiszen a természeti értékektől a gazdasági értékeken át a kulturálisig igen sok szarvasi kincset ismertünk meg. Természetesen ez csak egy szelete volt városunk nevezetességeinek, de bízunk benne, hogy hagyományt teremtve folytatjuk ezt a felfedezést.

A helytörténeti napot hosszas előkészítő munka előzte meg. Az osztályközösségek kiválasztották azokat a témákat, amelyek valami miatt közel álltak hozzájuk. A kisebbek a kastélyokra és a kultúrára voksoltak, a nagyobbak pedig – a küszöbön álló pályaválasztás kapcsán – szarvasi munkahelyeket részesítettek előnyben.

A felkészülés és a megvalósítás módszereiben is sok mindent kipróbáltak a gyermekek: filmet forgattak, interjút készítettek, helyszíni bejáráson vettek részt, vendéget hívtak, fényképeztek, rajzoltak, kérdeztek, stb.

Az értékek bemutatása során megismertük a Csáky és a Bolza kastély történetét, közelebb kerültünk a Cervinus Teátrum színészeihez, felidéztük Melis György munkásságát, és belelapoztunk a félévszázados Tessedik Táncegyüttes naplójába.

A 7 – 8. évfolyam tanulói segítségével látogatást tettünk Tessedik templomában, a HAKI-ban, a PIONEER-ben, az Ildikó cukrászdában, a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, végül pedig Pepi gróf kertjében.

A nap további részében városismereti akadályverseny várta a tanulókat. Az egyes állomásokon a tudás mellett szükség volt a kreativitásra, jó memóriára, megfigyelőképességre is. A feladatok között találkoztunk a szárazmalom történetével, hagyományőrző foglalkozásokkal, Szarvas híres szülötteivel, a testvértelepülésekkel. És hogy a kezek se maradjanak ki, többféle technikát alkalmazva városunk címerét is elkészítettük; valamint a jelképpé vált szarvas is megelevenedett a fémnyomatok segítségével.

Egy idézet szerint: „Aki nem ismeri a múltját, nem igazodik el a jelenben, és nem tudja a jövőjét sem építeni.” Azt gondolom, ezen a napon tettünk néhány lépést annak érdekében, hogy eligazodjunk a jelenben és építhessük a jövőt.

Szabó Józsefné – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Idegen nyelvek – egy kicsit másképp

Bombameglepetések a teremfoci 8. fordulójában