in ,

Dankó Béla: Amíg rászoruló lesz, addig támogatás is lesz

Molnár József, Dankó Béla és Gombár Pálné
Molnár József, Dankó Béla és Gombár Pálné

A tél beálltával egy időben megérkezett a segítség Csabacsűdre. Az önkormányzat hatodik éve szerepel sikeresen a Belügyminisztérium által kiírt szociális tűzifa programban. Országosan a tavalyinál valamivel több, összesen 2320 önkormányzat nyújtotta be igényét, s összesen 180 ezer családnak lesz könnyebb a téli fűtésszezon. A pályázatban 5000 fő alatti települések vehetnek részt, ami Békés megyében 55, a választókörzetben pedig 12 települést érint.

– Az a gazdasági növekedés, ami most már évek óta jellemzi Magyarországot, s láthatóan az ez évi meg is haladja a várakozásokat, jelzi, hogy ez a helyes út. Az embereknél több pénz marad, és nő az életszínvonal. Ez arra utal, hogy a gazdaságot kell fejleszteni, s akkor jobban fognak élni az emberek – vélekedik a fejlődés alappilléről Dankó Béla országgyűlési képviselő. – Ennek ellenére úgy gondolom, bármilyen jólét is lesz az országban, a rászorulókra mindig is oda kell figyelni. Fontos, hogy a helyi önkormányzatok figyeljék a környezetükben élő embereket, ne hagyják őket magukra, s probléma esetén jelezzék felénk. Egészen biztos, hogy amíg rászoruló lesz, addig támogatás is lesz.

Csabacsűdön – megelőzve a kemény mínuszokat – már a hét elején megkezdte az önkormányzat a házhoz szállításokat. Idén 467 mázsa barnaszenet osztanak szét 82 család között, amely 33 egyedül élő lakost és 49 családot érint. Az igénylők jövedelmi viszonyok alapján 3-8,5 mázsa között mennyiséghez juthatnak hozzá. Érdekesség, hogy tavaly 30 mázsával kevesebb tüzelő jutott a nagyközségre, de ezt 18-cal több igénylő között osztották szét. Ez alapján ezen a télen átlagosan kicsit nagyobb mennyiséggel gazdálkodhat egy-egy család.

Gombár Pál 6 mázsa barnaszenet kapott. Feleségével egy 70 négyzetméteres, kétszobás házban laknak, s bár az ingatlan nem nagy, kemény mínuszok esetén számukra is gondot okoz a felfűtése.

– Megmondom őszintén, nehéz ez az időszak. Drága minden, a nyugdíjunk pedig kevés. Alig 110 ezer Ft-ot kell beosztanunk havonta – panaszkodik. – Gázzal tüzelünk, abban besegít a szén. Emellé a ház körüli gallyakat is gyűjtöm és összedarabolom.

A tüzelőanyag kiszállítását a helyi önkormányzat is nyomon kíséri. Molnár József polgármester elmondta, helyi rendeletben szabályozzák a pályázók körét. Családok esetében az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg 75000 Ft-ot, egyedül élők esetében pedig 90000 Ft volt a felső határ. Emellett a jövedelmi viszonyok alapján tovább differenciáltak, ami az odaítélt mennyiségben játszott szerepet.

A programhoz némi önerővel is hozzájárultak. Az önkormányzat mázsánként 500 Ft-ot vállalt, ami összesítve közel 300 ezer Ft-ot tett ki, ill. a szállítást is lebonyolították. Ez további 296 ezer Ft pluszköltséget jelentett.

A kiszállított mennyiség hét közepén már meghaladta az érintett családok felét, ami azt jelenti, hogy előreláthatólag december elejére minden házhoz megérkezik az otthon melegét hordozó ajándék.

Megyei felzárkózási fórumot tartottak Békés megyében

Kishegyesi üzenet a szentandrási névnapra: Lehet, hogy visszatelepülünk