in ,

Egy helyett tíz piros sapkás érkezett Szarvas Város Barátainak Köréhez

Sűrű a december 6-a körüli időszak a télapónak. Valószínű ez lehetett az oka, hogy minden kérésnek aznap nem tudott eleget tenni, így az azt megelőző és az utána következő napokban is rótta Szarvas város utcáit. Péntek este a Damjanich utcai Civil Házat ejtette útba, ahol a baráti kör meghívására közel harminc gyerek várta izgatottan a betoppanását. A legszerencsésebbek már másod vagy akár harmadízben találkozhattak vele személyesen, hiszen korábban az általános iskolákba, óvodákba is ellátogatott, illetve csütörtökön a Zenepavilonnál is tartott egy kis pihenőt.

– Ez nagy ünnep nekünk, mert az egyik fő célunk a fiatalítás. S ha egész évben nem is látszik, de ezen a napon velünk van a három generáció. Öröm látni, hogy a gyerekek milyen lelkesen várják a nagyszakállút. Énekelnek, verselnek, és utána természetesen mindig kapnak egy kis ajándékot is tőle. Persze nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy közösen töltsünk el egy vidám estét – avat be a hagyományos decemberi klubest hátterébe Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna elnök.

Első nekifutásra akár egy kisebb zavar is keletkezhetett volna az apróságok között, mivel a belső helyiségekben egy helyett legalább tíz piros sapkás férfi tartózkodott. Igaz, öltözködésük a további kiegészítőket illetően meglehetősen hiányos volt, és a szakállt is mellőzték, de a jókedvből náluk sem volt hiány. Gondolhatnánk persze azt is, hogy egyfajta tartalékot képeztek arra az esetre, ha a főszereplő mégis elkerülné a házat, de a magyarázat sokkal egyszerűbb volt.

– Egy fölső sugallatra jött az ötlet, és szerencsére a város egyik üzletében nagyobb mennyiségben tudtam vásárolni piros sapkát. Akinek itt felajánlottam, mindenki elfogadta, sőt, akadt, aki kért is belőle – árulta el Salgó István ötletgazda.

Szerencsére az eredeti forgatókönyv valósult meg, s a télapó még türelmi időn belül megérkezett. Türelmesen végighallgatta a gyerekeket, s hajlott korát bizonyította azzal is, hogy volt olyan óvodás, akinek az édesanyját is ismerte gyermekkorából. A krampuszai persze eközben sem tudtak kibújni a bőrükből. Előfordult pl., hogy a megilletődött fiúk, lányok csak sokadik próbálkozásra tudták elvenni tőlük a nekik szánt csomagot, de arra is volt példa, hogy versmondás közben csempésztek egy-egy szaloncukrot a zsebükbe.

– Nagyon-nagyon-nagyon készültem a télapóra – árulta el Liska Dani, akit már az otthonában is meglepett a télapó – Épp akkor jött, amikor tv-t néztünk. Nem volt külön kívánságom, én mindig annak örülök, amit kapok – tette hozzá az elsőosztályosok bölcsességével.

A folytatásban Körösparti Ágnes, a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola igazgatóhelyettese hozta közelebb a gyerekekhez az ünnepi hangulatot. Interaktív műsorában a gyerekek nem csak énekeltek, hanem különböző hangszereket is megszólaltattak.

A civil szervezetnél az élet ezt követően sem áll meg. December 15-én rendezik meg a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületével karöltve karácsonyi jótékonysági vásárukat, melynek keretében a Jövő kezdete című családi vetélkedő zárórendezvényére is sor kerül.

Lelket melegítő karácsonyi hangverseny

Fusson a sötét! – Immár két gyertya ég az adventi koszorúnkon!