in ,

Sikeres évet zárt a Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Közmeghallgatással egybekötött utolsó soros testületi ülését tartotta november 28-án a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A testület 13 napirendi pontot tárgyalt, amelyek között meghallgatták a háromnegyedéves pénzügyi beszámolót. Ebből kiderült, hogy a 2018. évi költségvetést eredetileg 15.153 ezer Ft főösszeggel fogadták el, ami módosítással 34.182 ezer Ft-ra emelkedett. A növekedés hátterében főként a közfoglalkoztatásból és a nyertes EFOP típusú pályázatból származó bevételek állnak. A bevételek az I-III. negyedévben 99%-os szinten teljesültek, a kiadások pedig 37%-ban.

Határoztak arról is, hogy advent időszakában játszóházat tartanak a Fő téri Általános Iskolában azért, hogy a hagyományokhoz híven a rászoruló roma családok számára meghittebbé tegyék a karácsonyi készülődést. Ugyanezen a napon roma olvasódélutánra is sor kerül. Célja, hogy a roma fiatalok közelebbről megismerjék nyelvüket, kultúrájukat. Emellett december 6-án mikuláscsomaggal ajándékozták meg az óvódákba, iskolákba járó roma gyerekeket, 250 ezer Ft értékben. A karácsony közeledtével továbbá december 21-én a Roma Nemzetiségi Önkormányzat minden Fő téri Általános Iskolás osztályt megajándékoz egy-egy tortával.

Az év zárásaként december 27-én évzáró vacsorát rendeznek a Közösségi Házban, ahol sor kerül az év értékelésére és a jövő évi feladatok megbeszélésére is. A rendezvényen a roma hagyományőrző csoport ad műsort.

Szó esett az iskolai lemorzsolódás csökkentését és a továbbtanulás elősegítését célzó projektről, a Bari shejről (jelentése: nagylány), amelyre közel 30 millió Ft-ot nyertek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által támogatott programban résztvevő 20 lánnyal heti 15 órában mentorok foglalkoznak, a családokkal pedig heti egy alkalommal konzultálnak. Ennek keretében legutóbb egy szegedi kirándulásra került sor. Az önkormányzat segítséget nyújtott a belépőjegyek megvásárlásában, amelynek forrása a pályázatban nem áll rendelkezésre.

– Adunk nekik motivációt és megerősítést, hogy befejezzék a tanulmányaikat, az általános iskolásokat pedig arra ösztönözzük, hogy menjenek továbbtanulni. A tréningeken egyebek mellett önismeretet, önfejlesztést, kommunikációt és problémamegoldást tanulnak, és a program pályaorientációs lehetőségeket is tartalmaz. Nemrégiben pl. Gyulán jártak a lányok, ahol a pincér és a szakács szakmát nézhették meg közelebbről. Nagyon örültek neki, hiszen ilyen életkorban nem biztos, hogy tudják, hogy ezek a szakmák mi mindenből tevődnek össze – sorolja a pályázat nyújtotta lehetőségeket Romhányi Tiborné leköszönő elnök.

A legnagyobb problémát a korai házasságkötésben látja. Ezt követően a roma lányok már nem ülnek vissza az iskolapadba, hanem a tradíciókat követve a családot és a gyermeknevelés útját választják. Bízik benne, hogy a két éven keresztül futó pályázat hozzájárul ahhoz, hogy a részvevők szemlélete némileg megváltozzon, és egy befejezett szakmával a kezükben kezdjék meg a családalapítást.

A közfoglalkoztatásról szólva elhangzott, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által foglalkoztatott 20 fő visszakerült a települési önkormányzathoz, de az érintettek továbbra is Rostás Zsolt irányítása alatt dolgoznak.

Az elhelyezkedési esélyek javítása érdekében több alapkompetencia képzés is zajlott, ami a nyolc osztály elvégzését segítette elő. Ehhez kapcsolódóan terveztek felzárkóztató képzéseket is, de sajnos létszámstopra hivatkozva ezeket egyelőre nem tudják elindítani.

A testületi ülésen több együttműködési szerződésről is határoztak (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, Gál Ferenc Főiskola), az intézményekbe járó gyerekek integrált oktatásának elősegítése céljából, ill. tájékoztatják a roma hallgatókat a felsőoktatási intézmény nyújtotta továbbtanulási lehetőségekről.

Az önkormányzat tagjai korábban megállapodtak, hogy az ötéves ciklus 20-20 hónapos rotációban végzik. Az elnöki pozíciót augusztus 22-től Nagy Nikolett tölti be, aki első ízben vállalt közéleti szerepet.

– Én is egy tradicionális roma családban élek. Újként kerültem be az önkormányzatba, ezért nem is bánom, hogy én kerültem az utolsó turnusba. Ez nem jelenti azt, hogy most én hozom a döntéseket. Nálunk demokrácia van, egyenrangú felek vagyunk, és mindannyian ugyanannyit dolgozunk – avatott be az önkormányzat szemléletmódjába.

Terveik között szerepel a Közösségi ház felújítása, amelyre vonatkozóan pályázatot nyújtanak be. Emellett utat terveznek építeni a temetőben, javítva a sírok megközelíthetőségét. Ennek azonban nem látják a forrását, de ígérik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek az üggyel kapcsolatban.

A Lowland megállíthatatlanul robog a bajnoki cím felé

Jótékony célra sütöttek a mozgáskorlátozottak mézeskalácsot