in , ,

Az, hogy milyen lesz az újév, döntően rajtunk áll

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Idei évi utolsó sajtótájékoztatóját tartotta december 17-én Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke visszatekintett az elmúlt időszakra, köztük az év legfontosabb eseményére, az országgyűlési választásra. Április 8-án az állampolgárok 44%-a szavazott egy politikai erőre, és ezzel a Fidesz kétharmadot szerzett. Úgy véli, a kormánypárt túltolta a biciklit, és visszaélnek a hatalommal.

A NER azt hiszi magáról, hogy ebben az országban minden megtehet. Köztük az elmúlt hét szégyenletes eseménye volt, hogy elfogadták a munka törvénykönyvének módosítását, és az elrendelhető túlórák számát 250-ről a 400-ra növelték. Ennek következménye lényegében a hatnapos munkahét. A legnagyobb probléma véleménye szerint ezzel kapcsolatban az, hogy sok esetben a munkavállalók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak annál, hogy következmények nélkül nemet mondjanak. Tudomása szerint pl. volt olyan munkáltató is, aki mindössze annyi engedményt tett, hogy a dolgozó eldöntheti, hogy fél órával hamarabb jön be, vagy fél órával később fejezi be a 8 és fél órás munkanapot.

Az okot többek között a BMW beruházásban látja. Az innovációra ugyanis több környező ország pályázott, a beruházó egyik feltétele pedig a törvénykönyv módosítása volt. Mindemellett az Eurostat legfrissebb felmérése szerint 711 ezer magyar honfitársunk dolgozik külföldön, ami azt jelenti, hogy a munkaerőhiányt megnövelt óraszámmal szeretnék pótolni.

A magyar gazdaságot értékelve elmondta, a 4,8%-os GDP növekedés felét a multik adják. A probléma az, hogy a hagyományos gazdaságok ugyanezt a tempót nem tudják tartani. Azt is látni kell, hogy ennek a kedvező adatnak a felét, mintegy 2,5%-ot az EU-os pénzek generálják. Ha ez csökken, akkor megindul a gazdaság lefelé.

Szólt Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezet újonnan megválasztott elnökének kijelentéséről, mely szerint fertőzés miatt 440 értelmetlen halál történt ebben az évben a kórházakban. Véleménye szerint életveszélyes ma betegnek lenni. Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy a kórházak adósságállománya meghaladja a 60 milliárd Ft-ot, miközben egymás után épülnek a stadionok.

Úgy véli, elvesztette a léptéket a kormány. Hadat üzent MTA-nak, a tudós társadalomnak és a magyar értelmiségnek. December elsejével „eltakarították” a CEU-t, amire utoljára 1944-ben, Norvégiában volt példa.

Meggyőződése szerint 2019 a nagy változások kezdete lesz. Semmi sem lesz úgy, mint korábban. A csúcspont május 26-a lesz, az európai parlamenti választások időpontja. Ha a Fidesz ezt megnyeri, akkor ország reménytelen helyzetbe kerül. Annak ellenére, hogy egy szerethető országban élünk, a demokratikus EU ezt a világot nem fogja többé finanszírozni. Reményeit EU és HU rövidítésekből összemosott szívecske fejezte ki, amit a sajtótájékoztatón kitűzőként viselt.

Az MSZP háza tájáról elmondta, csupa olyan javaslatokat tettek, amelyekben a családokért és a dolgozókért emelik fel a hangjukat. Pártja tárt karokkal vár minden elégedetlenkedőt. Örömmel tapasztalják, hogy végre felébredtek a szakszervezetek is. Oda jutott az ország, hogy Szarvason pl. megjelent néhány indiai munkavállaló is, mivel a magyarok ennyi pénzért nem mennek el dolgozni.

Egyre több jel mutat arra is, hogy hogy kifogyott a kassza. Az állam Szarvastól 500 millió Ft-ot kért vissza, ami ugyan az önkormányzat számláján van, de az Államkincstár kezeli. Ő maga azt vizionálja, hogy folytatódni fog a kizsákmányolás.

Képmutatásnak tartja, hogy az Európai Tanács és a Miniszterelnökök Tanácsának tagjaként a miniszterelnök itthon sorosozik, migránsozik és bűnbakot keres, hogy elfedje a kormányzat bűneit. Bízik benne, hogy a magyarok többsége a választásokra átlátja a helyzetet, különösen azért, mert a következő áldozat a lakosság lesz. Szeretné, hogy a világ felé kiáltsuk, mi zajlik ebben az országban.

Mindeközben úgy látja, tovább nő a szakadék a társadalom rétegei között. Az idősek közül sokan a nyugdíjminimumot kapják, a fiatalok egy része elvándorol, az itthon maradottak pedig csak nehezen boldogulnak.

Öröm az ürömben, hogy úgy tűnik, végre összefog az ellenzék. Azt prognosztizálta, hogy a 2019-es választásokig még sok változás várható. Hideg tél után meglehetősen forró tavasz fog következni. Az ország egy velejéig romlott vezetés alatt dolgozik, a kormány hibát hibára fog halmozni, ezért remélhetőleg fordulat fog bekövetkezni.

Helyi szinten úgy érzi, hogy „békés építő munka folyt” ebben az évben. Sok mindennek lehetett örülni: a kulturális élet, a turizmus és a gazdaság is figyelemre méltó volt az elmúlt időszakban.

Az idei utolsó ülés december 20-án lesz. Ezt egy bejárás előzi meg a Plastolus szövetkezet volt üzemépületnél. A területet korábban 100 millió Ft-ért vette meg a város, de egyelőre nem tudta hasznosítani.

A testület 7 napirendet, 13 bejelentést és 8 zárt ülési napirendet fog tárgyalni, többek között értékelni fogja a helyi adózás állapotát. Összességében azt látja, hogy a város jó adózó, kb. 800 millió Ft-ot tesz ki a befolyt összeg. Mindemellett három napirend is érinti a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőit. Tárgyalják a közterülethasználati rendelet módosítását, a háziorvosi ügyeletet és a mobil jégpálya engedélyeztetését is. A zárt ülésen főként ingatlanügyek kerülnek terítékre, ami a fogyatkozó lakossággal magyarázható.

Előre tekintve úgy fogalmazott, május a jövőnkről szól, az ősz pedig arról, hogy megbontható-e ez a rendszer. Az őszi választás tétje az, hogy felhatalmazást kap-e a kormány, hogy még jobban kiürítse ezt a rendszert.

– Az, hogy milyen lesz az újév, döntően rajtunk áll. Ha fölkelünk, és a gyerekünkre, párunkra, a családunkra vagy a szüleinkre rá tudunk mosolyogni, és egy-egy kedves szóval indítjuk őket a munkahelyükre, ha a kollegáinknak adunk egy-egy biztató szót, ha a környezetünkben és emberi kapcsolatainkban megtaláljuk a szépséget, akkor ez egy nagyon szép 2019-es év lesz – summázta véleményét.

Zárásként áldott, békés karácsonyt kívánt mindenkinek, bízva abban, hogy karácsonykor az otthononkba beköltözik a szeretet és az odafigyelés.

Betlehem melege, az együttlét öröme!

Teremfoci: A kapitányát kirúgó Hooligans kis híján meglepte a Lowlandot