in , , ,

A horgászok fele még nem igényelte a januártól kötelező plasztikkártyát

0

Országos szinten a horgászok alig 50%-a kérvényezte a január 1-jétől életbe lépett Magyar Horgászkártyát. Valamivel kedvezőbb az arány a Matchfishing Sporthorgász Egyesületnél, de még közel sem lehetnek elégedettek. Mint arról korábban már beszámoltunk, a MOHOSZ döntése értelmében plasztikkártya váltotta fel a papíralapú horgászigazolványt. Célja, egy közös egy adatbázis létrehozása, amelynek segítségével egyszerűbbé és gyorsabbá válik az ellenőrzés, azonosítás. A várakozás és nagy létszámból adódó nehézségek elkerülése miatt a regisztráció már szeptember 1-jével megkezdődött.

– Én az elsők között regisztráltam, s csak vártam és vártam. November 26-án tudtam meg, hogy még csak akkor kezdték el a kártyámat gyártani. Roppant kellemetlen volt, az egyesület vezetése egy időben regisztrált, és három hónapon keresztül senki semmit nem kapott kézhez. Mikor végre megérkezett, azonnal posztoltam, és megosztottam az ismerőseimmel a jó hírt – idézte fel a Körös Televízió stúdiójában a várakozással teli időszakot Deli Ibolya, világbajnok bronzérmes horgász.

Párja, Szilvási Szilárd még hosszabb kálvárián ment keresztül. Plasztikkártyáját négy és fél hónapnyi türelmi idő után kapta kézhez. Kisebb utánajárás után azt is kiderítette, a késlekedés oka az adateltérés volt. A Magyar Államtól kapott adókártyáján ugyanis nem szerepelt a második utóneve, a többi személyi okmányán és iratán viszont igen. Emiatt kártyájának gyártása hetekig parkolópályára került, adatait pedig újra összefésülték. Végül – mivel egyéb aggály nem merült fel – január 10-én postai bélyegzővel látták.

A világ és Európa-bajnok horgász arra is felhívta a figyelmet, hogy az igénylők a borítékban három dolgot találnak. Az új horgászkártya mellett egy kísérő levet és egy sárga csekket is, de ez utóbbitól nem szabad megijedni. Mindössze egy üzleti fogásról van szó, ami a Magyar Horgász újság éves előfizetési lehetőségét foglalja magában. A csekk senki számára nem jelent fizetési kötelezettséget.

Mindenkit megnyugtatott, az ő esete egyébként kirívó. November vége óta felgyorsult a folyamat, mivel információik szerint hetente 20 ezer kártyát állítanak elő, ezért nagy valószínűséggel mindössze néhány hetet kell várni a plasztikkártyára. Fontos továbbá, hogy a horgászat nem függ a kártyától. Elegendő a regisztrációt igazoló lapot és a befizetett csekket a horgászigazolványhoz mellékelni, ezt követően pedig lehet állami jegyet vagy területi engedélyt vásárolni.

A gyerekekről szólva elmondták, ők is regisztrációkötelesek, kártyát ellenben nem kapnak. Ezt ingyenesen megtehetik, természetesen egy szülő vagy hozzátartozó hitelesítésével.

Regisztrálni online vagy a kijelölt regisztrációs pontokon lehet, amelyeknek egyike Szarvason a Kossuth utcai horgászüzletük. Tapasztalataik azt mutatják, hogy sokan ez utóbbi lehetőséget választják, s nem feltétlen korosztálytól függően. A digitális nemzedék tagjai is előnyben részesítik a személyes útmutatást, különösen az adókártya szkennelésem, a bankkártya használat jelent akadályt, de előfordult az is, hogy a rendszer jelzett hibát. Összességében azonban úgy látják, egy átlátható és gyors átfutású folyamatról van szó, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy lehetőség szerint regisztráljanak otthonról, a www.mohosz.hu internetes portálon a kifejezetten erre a célra kialakított, többnyelvű regisztrációs felületen.

Nyerges Attila edző emeli versenyzőjét, a kétszeres ifjúsági világbajnok Kós Bendeket (Fotó: kajakkenusport.hu)

Kiemelkedő évet zárt az utánpótlás

Engedély nélkül vezetett… kétszer