in , ,

Örökség serleg elismerésben részesültek a csabacsűdi Kispacsirták

0

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola Kispacsirták citeracsoportja 2019. január 19-én, Budapesten a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében, a XXIII. Magyar Kultúra Napja Gálán Örökség serleget vett át, mely elismerést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. A Kispacsirták képviseletében Hruskáné Hajdú Emese művészeti vezető, Sutyinszky Zoltán intézményvezető, valamint Kársai Flóra és Tüsér Elizabet tanulók utaztak el Budapestre és vették át a serleget, az emléklapot és az alapítvány évkönyvét. Az elismerés mellé a citera csoport tagjai részt vehetnek a nyári időszakban megszervezésre kerülő Aranyosszigeti Nemzeti Olvasótáborban, Aranyosapátiban, melyet a Magyar Olvasási Társaság és az Anyanyelvi Konferencia szervez.

A nagyszabású gálán az Örökség serlegek átadása mellett a Magyar Kultúra Lovagja címek is átadásra kerültek. A gála kulturális programját a 2019. évi díszvendék, „Gömörország” adta. A térség kulturális értékei bemutatása mellett fiatalok énekkel és verssel, idősebbek tánccal járultak hozzá a gála sikeréhez. A gála ünnepélyességét a Koronaőr Egyesület szolgálatában a Szent Korona másolatának jelenléte, a nemzetek és civil közösségek zászlói, a viseletek, a nemzeti himnuszok, valamint a rendezői, védnöki és diszvendég köszöntők fokozták.

Az Örökség serleget példamutató hagyományápolásáért intézményünk citeracsoportja 40. sorszámmal és az alábbi indoklással vette át.

A citeracsoport 2006-ban alakult az Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működő Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában „Kispacsirták” néven, amikor ismét bevezetésre került a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Ott, ahol az évszázados szlovák kultúra visszahúzódásának és a tanyavilág lassú eltűnésének lehetünk tanúi, ott, ahol Melis György operaénekesünk szlovák nyelv eredetét és az alföldi pásztorélet dalait őrzik, ott jött létre a citeracsoport. Azzal a céllal alakult, hogy a tanulók megismerhessék a szlovák és a magyar népművészeti hagyományainkat, erősítsék nemzeti identitásukat. A 15-20 fős ifjúsági közösség sikerrel szerepel népzenei versenyeken, településünk hagyományőrző és vallási rendezvényein, ahol a népzene közösséget teremt, épít és megtart.

„Kihalóban lévő falvainkat élettel tölti fel az ifjúsági közösség múltból való törekvése.”

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány díja az elmúlt 12 évben minden iskolánkban citerázni tanuló, szlovák és magyar népdalainkat őrző diákunk és felkészítőik jutalomajándéka.

Köszönjük az elismerést.

Hruskáné Hajdú Emese

0

Lesz ez majd jobb

0

Túl a rájátszás 2. fordulóján