in , ,

Szalai Gábort választották a Tisztes Iparos kitüntető címre

Szalai Gábor, Bobvos János és Sinka Imre (Fotó: Babák Zoltán)0
Szalai Gábor, Bobvos János és Sinka Imre (Fotó: Babák Zoltán)

29. alkalommal rendezték meg a Vállalkozók Bálját Békésszentandráson. Az alkalomból a Körös Művelődési ház nagyterme megtelt. Elsőként Hévizi Róbert, az Ipartestület Felügyelőbizottságának elnöke köszönte meg, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívást.

– Az ipartestület a település legrégebbi civil szervezete, 1874-ben alakult a jogelőd, az első Ipartestület, ami sok változáson ment keresztül. A legutóbbi az 1990-es újraszervezés volt, amikor felvetődött az a gondolat, hogy azokat a hagyományokat, amik jellemzőek voltak az Ipartestületre, azt az érdekképviseleten túl mindenképp folytatni szeretné a szervezet, így ezt a bált is – jelentette ki Hévizi Róbert.

A beszélgetések során előkerült, hogy az iparos, vállalkozó fogalma az évek során mindig változott. Valamikor azért hívták iparosoknak, Ipartestületnek, mert ide tömörültek a kézműves foglalkozással bíró emberek, az italmérők, kereskedők, és a rőfösök, szatócsok, terménykereskedők, vaskereskedők és hasonló engedéllyel rendelkezők. Ma is használjuk ezt a kifejezést, hogy kiváltották az ipart, azaz oklevéllel, igazolvánnyal rendelkeztek, és ez a szervezet tömörítette őket, emlékezett vissza. Ha az változott, hogy, hogy ma már nem iparosoknak, hanem vállalkozóknak nevezik a tagokat, a hagyomány maradt.

Sinka Imre polgármester még a büfében állt sorban, amikor felkérték a köszöntőre, de a mikrofon mögé érve kifejezte tiszteletét Békésszentandrás iparosai, vállalkozói felé “azért a nagyon komoly tevékenységért, amit évről évre végrehajtanak, amivel a vállukon tartják a községet, hiszen adóforintjaik nagyon komoly erőt jelentenek”.

Tisztes Iparos kitüntetésben Szalai Gábort részesítette a testület. Laudációjában elhangzozz, hogy 1967-ben végzett autószerelőként, 1968-tól a Zalka Máté MgTSz.-ben helyezkedett el. Itt dolgozott 1992-ig, amikor autószerelő mestervizsgát tett, és 1993-tól főállású autószerelőként tevékenykedik. 1994-től az Ipartestület tagja. Az egyre modernebb technikával neki is lépést kellett tartania. Választott hivatását mind a mai napig, immár nyugdíjasként is folytatja.

Kitüntető díját számára Sinka Imre és Bobvos János, az Ipartestület elnöke adta át. Szalai Gábor a címmel járó pénzdíját azonnal felajánlotta az óvoda és a bölcsőde támogatására.

A díjátadó után Lénárt Zoltán a kalapjába nyúlt, és a belépőjegyek közül kisorsolta azt a csomagot, amit a 0063-as belépő váltója vehetett át. A csomag némi hangulatalapozó italt tartalmazott.

A vacsora előtt a Vértessy Táncsport Egyesület táncosainak műsorát láthatta a közönség.

Földesi Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Földesi: Kiszállt a szellem a palackból

0

Egyre népszerűbbek a Városi Könyvtár klubfoglalkozásai