Connect with us

Szarvas

Új vízszállító jármű javítja a térségben élők biztonságérzetét

Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító (Fotó: Hegedűs Éva)
Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító (Fotó: Hegedűs Éva)

Országosan 12 szimplafülkés és egy duplafülkés vízszállító járművel bővült az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gépjárműparkja, amelyből egy Szarvasra került. A Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító autót december 20-án vette át a Szarvasi Hivatás Tűzoltó-parancsnokság. Az elmúlt időszak a gépjárművezetők számára a rendszerbeállítási folyamattal telt, amelynek végén valamennyien Békéscsabán vizsgát tettek. Az ünnepélyes átvételre február 4-án, a reggeli szolgálatváltás részeként került sor.

Haskó György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgató-helyettese elmondta, minden megyei tűzoltóparancsnokság rendelkezik vízszállító járművel, kapacitás terén azonban a most átadott a legnagyobb. A magyar fejlesztésű, 10 ezer literes jármű 460 lóerős, szivattyútechnikája pedig nagyon hasonlít a gépjárműfecskenőkön lévőkre, ezért önállóan is bevethető. A vízszállító hiánypótló eszköz a tűzoltóság életében, tovább erősítve a beavatkozás hatékonyságát.

– A működési terület szerint a jármű 8 település 42 ezer ember biztonságát szolgálja. Úgy vélem, a humán erőforrások fejlesztése mellett ma már elengedhetetlenek a technikai fejlesztések is. A jármű nem csupán vizet szállít, hanem olyan szakfelszerelésekkel is rendelkezik, amely az adott egységet önálló beavatkozásra is képessé teszi – világított rá a megyei igazgatóság képviselője a gépjármű sokoldalúságára.

Babák Mihály polgármester emlékeztetett, az önkormányzat régi tervei között szerepelt egy vízszállító jármű beszerzése. Időközben azonban állami fenntartás alá került a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, ezért ez a feladat másra hárult. A fejlesztések ennek ellenére nem álltak le: 2017 tavaszán átadták a megújult laktanyát, és korszerű védőfelszereléseket is vásároltak. Jókívánságként megfogalmazta, bízik benne, hogy a gépjármű minél ritkábban kerül bevetésre, ami azt jelenti, hogy a járásban élők biztonságban vannak.

Bíró Zoltán tűzoltóparancsnok kifejtette, korábban is rendelkeztek vízszállítóval, de a régi konstrukciójú, Rába típusú gépjárművet leselejtezték. Ezt követően folyamatos volt az igény a pótlására.

– Ezen a vidéken a mezőgazdaság a meghatározó, amelyek egytől egyik nagy vízigényű beavatkozások. Csöppet sem mellékes, hogy mennyi vizet tud szállítani a tűzoltóautó. A jelenleg rendszerben lévő gépjárműfecskendőink már jórészt 4000 literesek. Bár mindeddig ezekkel is el tudtuk látni a feladatainkat, a tűzoltók mögött lévő további 10 ezer liter víz mindenképp további biztonságot nyújt – érzékeltette az új gépjármű jelentőségét.

Hozzátette, a környéken nagyon sok tanya jellegű épület is található, ahol gyakran nincs kiépített vízhálózat. Ilyenkor ugyancsak jó szolgálatot tehet az új eszköz.

Népszerű

Népzenei tehetségeinkért

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tizennyolcan a Hunyadi első edzésén

Sport

Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán) Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

Már a téli tüzelőre gondolnak Csabacsűdön

Mezőgazdaság

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Időradír

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect