in , ,

Pótszilveszter virslivel és forralt borral, politikamentesen

0

Bár hivatalosan már farsang időszakát éljük, az Élhetőbb Szarvasért Egyesület úgy döntött, roppanós virslivel és forralt borral szilveszteri hangulatot idéz. Mindehhez helyszínül a város szívét, a Zenepavilont választották, bízva abban, hogy meghívásukra így még többen igent mondanak. Hangsúlyozták, kezdeményezésüknek nincs semmiféle politikai célzata, igaz, azt sem rejtették véka alá, hogy a civil szervezet létrejöttének hátterében a településen tapasztalható hiányosságok állnak.

– Az egyesület tagjai úgy gondolják, hogy egyfajta apátia alakult ki a városban. Nem érdekli az embereket, mi zajlik a településen, s a véleményüket sem fejtik ki egy-egy témát illetően. Mi megpróbáljuk a közösséget összehozni, minden generációt megszólítva. Azért kezdeményeztük ezt a virslipartit is, hogy megismerjenek bennünket, és beszélgessünk a terveinkről – avatott be a rendezvény mögött húzódó szándékba Béni Éva.

Az egyesület aktív tagja hozzátette, noha a társadalmi szervezet csak ősszel került bejegyzésre, már nyitottak a fiatalok felé. Novemberben egy rajzpályázaton keresztül kérték ki az általános iskolások véleményét arra vonatkozóan, mit változtatnának a település közvetlen környezetében. Az idei terveik egyelőre még körvonalazódnak, de ígérik, hallatni fogják a hangjukat.

– Azt látjuk, hogy sok vidéki városhoz hasonlóan Szarvas is elöregszik, nem kínál perspektívát a fiatalok számára. Ezen szeretnénk változtatni. Valahogyan pezsgőbbé szeretnénk tenni a város életét, hogy ne csak a központra, ne csak a turisztikai szezonra és az ehhez kapcsolódó bevételi lehetőségre koncentrálódjon, hanem azok számára legyen élhetőbb, akik itt élnek – vélekedett Regős Mátyás, az egyesület egyik alapító tagja. – A város központja nagyon szép, amit általában mutogatni szoktak, de tartozik hozzá egy sokkal nagyobb terület és sokkal nagyobb számú lakosság is, akik ezekből a fejlesztésekből kimaradnak.

Attól tart, ha a folyamat tovább folytatódik, Szarvas egy Balaton-parti településhez válik hasonlatossá, s a frekventáltabb időszakoktól eltekintve csendes, idősek által lakott város képét mutatja. Bízik benne, hogy kialakul egy olyan komoly erőt képviselő civil közösség, amely képes hatni a döntéshozókra, megállítja az elvándorlást, vagy legalább szinten tartja a jelenlegi helyzetet.

A borongós, de enyhe időjárást kihasználva egyre több kíváncsiskodó vette az útját a rendezvény irányába. A civilek mellett a Jobbik helyi szervezetének tagjai és Dobruczky Zsolt önkormányzati képviselő is megjelent, ill. támogatóként is segítette a megvalósulást. Akadtak olyanok is, akiket kifejezetten a kikapcsolódási lehetőség csábított a helyszínre.

– Nagyon finom volt a virsli és a forralt bor is, amit kaptunk. Jól érezzük magunkat. A barátnőimmel legalább 40 éve ismerjük egymást, mindannyian volánosok voltunk. Egyikük kifejezetten emiatt jött át Kondorosról – mondja elégedetten Marika néni.

A habot a tortán az jelentette, hogy a Rádió Szarvas még egyik kedvenc dalát is lejátszotta. A számot barátnőjének küldte névnapja alkalmából, amelyet a helyi médium élő kívánságműsor keretében teljesített.

Szemerédi Bernadett (Fotó: Babák Zoltán)

Az őszinteség a legfontosabb számomra

Fotó: Babák Zoltán0

A Cervinusházban nyílt meg a farsangi szezon