in ,

Filmet forgattak a békésszentandrási szőnyegszövésről és a kubikos munkáról

Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)0
Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)

A múlt velünk él – ezt a címet adta első dokumentumfilmjének Hévízi Róbert, aki új oldaláról mutatkozott be a békésszentandrási közönségnek. A helyi önkormányzati képviselő és a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója ugyanis szerkesztő-riporterként működött közre a helytörténeti munkában, amelyben két meghatározó helyi értékre hívják fel a figyelmet. A vetítésre február 15-én, a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat részeként került sor.

– A szőnyegszövést illetően közelítünk a 24. órához, mivel nagyon kevesen művelik, a kubikos mesterség pedig napjainkra teljesen eltűnt. Ebből adódóan itt csak visszaemlékezésekre volt lehetőségünk, hangsúlyozva a békésszentandrási vonatkozásokat, ami elsősorban a duzzasztómű megépítését jelentette. A szőnyegszövésnél szerencsére még gyakorlati bemutatót is rögzíthettünk – mutat rá a megvalósítást nehezítő tényezőkre.

A több mint hetvenperces film felépítése világos és átgondolt. Koncepciója szerint három-három beszélgetést szentel az egyes témáknak, olyan szakembereket és hiteles információkkal rendelkező alanyokat megszólaltatva, mint pl. Major Attila, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szarvasi Szakaszmérnökségének vízilétesítmény üzemeltetője vagy Dorogi István, akinek az édesapja kubikos volt, ill. ő maga is dolgozott közöttük. A szőnyegszövéssel kapcsolatban beszélgettek Czuczi Ernővel, az utódcég Art-Kelim Kft. ügyvezetőjével, valamint olyan asszonyokkal, akik egész életüket ennek a szakmának szentelték.

Hévízi Róbert elárulta, a forgatás minden percét élvezte. Részben azért, mert a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnökeként szívügyének tekinti a település értékeinek átörökítését, emellett pedig új területbe, a filmkészítésbe is belekóstolhatott. Hozzátette, a televíziózás nem volt teljesen ismeretlen terep a számára, mivel Kondoroson hétről hétre egy közel félórás terjedelmű magazint szerkeszt. A Kultúrpercek című műsor több mint két éve indult útjára, jelenleg a 124. adásnál tart.

A film – s a témához illeszkedve egy kiállítás – a „Cselekvő közösségek” pályázat keretében valósult meg. Az operatőri és vágói munkálatokat Oláh Péter, a Kondorosi Városi Televízió munkatársa végezte, a tőle megszokott precizitással.

– A legnehezebb számomra annak a képanyagnak a feltárása volt, amely hűen visszatükrözi ezt a kort. Nagyon sok emberrel felvettük a kapcsolatot. Többen utánajártak az archívumban, hogy milyen fotókat őriznek a kubikosságról és a szőnyeggyár kezdeteiről. Sok értékes dokumentum került elő, olyannyira, hogy még a tegnapi nap során is kaptam két képet, ezért ma a közönség egy korábban nem látott, újravágott változatot tekinthet meg – rántja le a leplet egy apró kulisszatitokról a médiaszakember.

Azt sem titkolta, a forgatás és az utómunkálatok során nagyon közel került a nagyközséghez, és számos új ismerettel gazdagodott.

A stáb tervezi, hogy folytatja a hagyományőrző szakmák filmes feldolgozását, de azt egyelőre még nem árulták el, melyik kerül legközelebb a középpontba.

Trunk Tamás (Fotó: Babák Zoltán)0

És hogy kerül a sneaker a színpadra?

0

Szuhaj György: Bármilyen nehéz, Kristófot el kell engedni!