in , ,

Farsangoltunk Csabacsűdön

0

A február nem szólhatott másról a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában, mint a farsangról. A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik napig tartó időszak elnevezése. Január 6-án hangos zajkeltéssel, kolomprázással kihirdetik a farsangot, amely a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig, ebben az évben március 6-ig tart. Csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka” az utolsó három napot jelenti, amit mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

Az utóbbi hetekben tanulóink is lelkesen készültek, közös produkciókat gyakoroltak, majd vidám maskarába bújtak. 2019. február 15-én iskolánk farsangi ünnepséget rendezett az Eötvös József Művelődési Házban.  Az ünnepséget Sutyinszky Zoltán intézményvezető úr nyitotta meg, majd köszöntette a megjelenteket. Ezt követően a nyolcadikosok nyitótáncával folytatódott az ünnepség. Az idei farsang hercegnője Zelenák Liza, hercege Varga Tamás volt. A bál megnyitása után a hatodik osztályosok „cup song” produkcióval kápráztatták el a közönséget. A második osztályos lányok Barbiek-nak öltöztek, míg a fiúk vad motorosoknak. Az idei évben az elsősök és harmadikosok választották azt, hogy egyéni jelmezesként vonulnak fel. A végén arra is maradt idejük, hogy marokkói, mókás „ram sam” tánccal mozgassák meg a közönséget.  A hetedikesek a következőképpen mutatkoztak be: „Emlékeznek még a két évvel ezelőtti farsangra, amikor az osztály elsötétítette a termet? Idén is ragaszkodunk sötét elveinkhez, de most nem struccként, hanem emberként lépünk színpadra.” A kreatív, mozgós koreográfia az osztály közös munkájának eredménye. A negyedik osztályosok elröpítették a közönséget egy forró tengerpartra táncukkal. Igaz ez csak egy vízió volt, de az álompart megelevenedett mindenki előtt. Ezután a magas hegyek mögött, hatalmas fák között, gombaházakban, Aprajafalván lakók következtek, vagyis az ötödik osztályos Hupikék törpikék varázsolták el a vendégeket. Végül az idei évben rendkívüli módon a szülők helyett a „Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör” lépett fel, mivel a nyolcadik osztályos fiúk vicces, figyelemfelkeltő, mulatós előadását láthatták.

Kihirdetésre került a plakátkészítő verseny eredménye, majd a jelmezesek értékelése következett. Természetesen a tombolasorsolás sem hiányozhatott. Aki tombolát vásárolt kisebb és nagyobb ajándékokat nyerhetett, köszönet érte a támogatóknak. Miután mindenki bemutatta a produkcióját, és lezajlott a tombola sorsolás is, kezdődhetett az evés-ivás. A nap végét a gyerekek jó hangulatú diszkóval zárták a művelődési házban, amit a Szülők Közössége rendezett. Mindenkinek köszönjük a segítő munkáját és a felkészítést, a támogatásokat, mely emelte rendezvényünk színvonalát.

Az ünnepség fő támogatója a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület, akik pályázati forrásból finanszírozták a költségeink jelentős részét.

Bakró Vivien pedagógiai asszisztens

Fotó: Babák Bence0

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Dr. Lipcsei Imre dékán (b), dr. Polyák Zsolt (b2), dr. Kozma Gábor rektor (b3), dr. Kiss-Rigó László (b4), Dakos József (b5)

Négyoldalú együttműködési megállapodás a Gál Ferenc Főiskolával