in , ,

Reál hét a Vajdában

0

Iskolánkban hagyományosan februárban kerül megrendezésre az a tematikus hét, amelynek során a reál tudományokhoz kapcsolódó programokat szervezünk.

Az idén február 11. és 16. között zajlottak az események. Bár már a hetet megelőzően egy „előprogram” is történt, amelynek során két csoportunk látogatást tett a kecskeméti Mercedes gyárban. Az ott látott és hallott érdekességek mellett azért is hasznos volt az utazás, hiszen a továbbtanulás egyik formájának, a duális képzésnek egyik színtere lehet a vállalat. A kiránduláson iskolánk 11. és 12. évfolyamos diákjai vettek részt.

A programok zöme azonban a hétfő és szombat közötti időszakra összpontosult. Most sem maradhatott ki az egykori vajdás diákokkal való találkozás. Hétfőn két volt diákunkat köszönthettük.

Elsőként Győri Imre kohómérnök, sikeres cégvezető tartott előadást a reál érdeklődésű tanulóknak. Megtudhattuk tőle, hogy manapság mivel foglalkozik egy kohómérnök, hogyan alakult át ez a szakma a képzeletünkben meglévő ismeretekhez képest. Bemutatta az általa vezetett cég termékeit.

Ezt követte egy nemrégiben végzett vajdás diák, Balázs Gergő előadása. 2014-ben érettségizett iskolánkban. Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök hallgatója. A néhány évvel fiatalabb diáktársainak Gergő az egyetem rövid bemutatása után beszélt a saját szakjáról, és az egyetemi kreditrendszer lényegéről. Elmondta, hogy mire kell az elején figyelniük –  ha felveszik őket -, hogy bent is tudjanak maradni. Mesélt a BME-s közösségi életről. Kitért arra is, hogy milyen szakokhoz, milyen érettségi tenné könnyebbé a majdani egyetemi életet, és milyen felkészülés szükséges a sikeres rajz alkalmassági vizsgához.

Az idei Reál hét játékos színfoltja volt az iskolai SUDOKU bajnokság. Minden osztályban lezajlottak a selejtezők, és kialakult a középdöntő mezőnye. Már itt akadtak meglepetések, hiszen ebben a műfajban nem feltétlenül azok a diákok a legsikeresebbek, akik a „hagyományos” megmérettetésekben a legerősebbek. A döntőbe jutáshoz azonban már mindenképpen jó logikával, számolási készséggel, gyorsasággal, és egyéb fontos tulajdonságokkal kellett rendelkezni. A szerdai döntőn végül kialakult a végső sorrend. A legjobbaknak az alábbi tanulók bizonyultak:1. Egri Gergő 10.B 2. Fabó Csenge 11.C 3. Dógi Csenge 10.A

A Kunos András Emlékverseny a fizika tantárgy népszerűsítése mellett egykori neves tanárunkra történő emlékezést is szolgálja. Idei témája a megújuló energiák voltak. A verseny első fordulójában a napelemek energiatermelését kellett kísérletileg vizsgálni, majd egy prezentációval együtt előadást tartani a témában. A verseny díjazottjai: 1. Seregélyes Viktória (11.C), 2. Gruner Benedek (12.B), 3. Laluska Gergő (11.B)

A szerdai napon lehetőségük volt a Vajdás elsősegélynyújtó csapat tagjainak arra, hogy diáktársaiknak bemutassák az újraélesztés és a stabil oldalfektetés technikáját. Először a stabil oldalfektetés került bemutatásra, amelyet Barcsik Dalma, Szűcs Alexandra és Rideg Regina mutatott be, majd ezt követte az újraélesztés bemutatása, amit Kovács Nóra, Papp Alexandra és Szamosvölgyi Anna demonstrált. A gyakorlatot követően lehetőségük volt a jelenlévőknek a BLS (laikus elsősegélynyújtás) feladatainak elsajátítására. A diákokat iskolai védőnőnk, Nyemcsok Emese készítette fel.

A pénteki nap sem telt események nélkül. Ekkor került sor dr. Kovács Attila előadására, aki egyetemi adjunktus, és a SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékéről érkezett.

Az előadás címe: A meteorológia dilemmái: káosz vagy kiszámíthatóság? A téma sokak érdeklődését felkeltette, hiszen a meteorológiai előrejelzések megbízhatóságáról mindannyiunknak vannak tapasztalatai. Az előadás után felhasználtuk az alkalmat arra, hogy a Kutatóiskolai pályázattal kapcsolatos feladatokat egyeztessük. Dr. Kovács Attila és a pályázat végrehajtásában részt vevő 10. A osztály diákjai személyesen is megismerkedhettek. Felmentünk a tetőre, ahol néhány hete került elhelyezésre az az időjárás állomás, melynek adatait bárki megnézheti a gimnázium honlapján, vagy a www.idokep.hu oldalon.

A pénteki nap egy szomorú eseményt is tartogatott számunkra. Ekkor nyitottuk meg iskolánk volt tanulójának, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Diós Kristóf természetfotó kiállítását. Kristóf érettségi után a SZTE biológia szakán folytatta tanulmányait, és emellett számos országos fotópályázat díjazottja volt. Legutóbb 2018 őszén vehette át az Év természetfotója díjat az Állatok és környezetük kategóriában. A kiállítás állandó tárlatként kapott helyet a biológia előadóba vezető folyosón, így aki még eddig nem látta, bármikor betérhet megnézni a gyönyörű képeket.

A hetet a Curie alapítvány jegyében zártuk. Hagyományosan iskolánk rendezte meg a Curie Környezetvédelmi Verseny területi döntőjét. Itt iskolánk egyik csapata 3. helyezést szerzett (Schubert Lili, Gerzsenyi Lili, Sztancsik Szabina 10.A) Ugyanebben az időben egy csapat képviselte iskolánkat Budapesten a Curie alapítvány által kiírt Lengyel mezőkön című verseny országos döntőjében. A csapat bravúros versenyzéssel második helyen végzett, aminek jutalmául egy öt napos lengyelországi utazást nyertek. A csapat tagjai: Lázár Dániel, Szabó-Mravik Szabolcs, Ugrai Dániel 10.A.

A levezetésképpen vár még ránk egy népszerűsítő foglalkozás az Öveges laborban, ahová a Benka iskola alsós diákjait várjuk, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a reál tárgyak népszerűsítését.

A változatos programok a reál munkaközösség tagjainak felkészítő és szervező munkáját dicsérik. Már gyűjtjük az ötletek a jövő évi rendezvényhez.

Kitajkáné Szántai Mária

Deli Ibolya és Szilvási Szilárd0

A magyar virtus hozta meg a győzelmet a horgász-világbajnokságon

0

Kisebb birkózóinknak is megkezdődött a szezon