in ,

Új elnökkel farsangolt a Szarvasi Aranykor Nyugdíjas Egyesület

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Nehéz esztendőt tudhat a Szarvasi Aranykor Nyugdíjas Egyesület a háta mögött. Márciusban elnöküktől, Tusjak Jánostól kellett végleges búcsút venniük, november 15-én pedig a helyére megválasztott dr. Réthy Vilmosné nyújtotta be lemondását. Újabb bizonytalan hónapok következtek, míg végül február 13-án a korábbi általános elnökhelyettest, Kituljak Lászlót választotta a tagság új vezetőnek.

– Már a tavalyi év végén megkezdődtek a latolgatások arra vonatkozóan, hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet. Januártól kezdve győzködött a vezetőség, hogy folytassam a megkezdett munkát. Egyfajta kényszer szülte helyzet volt, mivel nem szeretek nyilvánosság előtt szerepelni, inkább a háttérből szeretem segíteni a kitűzött célokat – foglalta össze az elmúlt időszak történéseit az új elnök.

Úgy érzi, a legnagyobb problémát azok a mendemondák okozták, amelyeknek felülve kisebb hézag keletkezett az összeszokott közösség életében. Bízik benne, hogy ezeket még csírájában sikerült elfojtani, és arra kért mindenkit, a jövőben szemtől szembe tegyék fel kérdéseiket, esetleges aggályaikat. Mindazonáltal azt tapasztalja, hogy szerencsére sikerült egyben tartani az egyesületet, vagyis megkezdődhet egy új alapokra helyezett építkező folyamat.

Az egyik legfontosabb változást az időtartamában csökkentett, egynapos kirándulások jelentik. Ezt leginkább az egyre idősödő tagsággal magyarázza, akik nem szívesen töltenek több napot távol az otthonuktól. Terveik között idén 11 utazás szerepel, köztük Gyula, Eger, Hajdúszoboszló, Őrség, Szentendre és a Balaton felkeresésével. Emellett dr. Réthy Vilmosnéhoz hasonlóan azt az elvet vallja, hogy a közösséggel együtt kell gondolkodni, és minden feladatnak meg kell találni a felelősét. A döntéseket a tizenegy tagú elnökség közösen hozza.

– Korábban is besegítettem egy-egy rendezvény megvalósításába. Saját járművel szállítottam az eszközöket, vagy ha arra volt szükség, sátrat állítottam. Hat év alatt már megismert a tagság, elnyertem a bizalmukat, megválasztottak, feladatul pedig a gazdasági tevékenységek koordinálását kaptam – árulja el a vezetőségbe ugyancsak új tagként került Szakács János.

Rámutatott, a társadalmi szervezet elsősorban saját forrásokból gazdálkodik, de emellett külső segítségre is számíthat. A befolyt összegeket alapos mérlegelés után osztják szét, szem előtt tartva a tagság igényeit.

Azt is elismerte, hogy nem „felhőtlen” az egyesület vezetése, kisebb nézeteltérések mindig akadnak. Ezt leginkább a családi vitákhoz tudná hasonlítani, amelyek elkerülhetetlenek, de előbb-utóbb mindig megoldódnak.

További változás, hogy az elnökség munkáját a jövőben Szakács János és Szabó Józsefné is segítik, az Ellenőrző Bizottságban pedig majd Kepenyes Jánosné tevékenykedik.

Az Aranykor február 20-án egy régi-új rendezvénnyel indította az évet. A Rákóczi utcai ebédlőben egy felhőtlenül vidám farsangra várták a tagságot, akik közül a legbátrabbak jelmezbe bújtak. Mellette Major József vezetésével a „szedett-vedett banda” is összeállt, akik figgyet hányva életkorukra – kellékként használt – járókerettel és bottal ropták a táncot. A i-re a pontot az egyesület új elnöke tette fel, aki balerinajelmezben, talicskán robogott be a rendezvénytérre.

0

Bál, bál maszkabál, a benkás alsósoknál is állt a bál

Deli Ibolya és Szilvási Szilárd0

A magyar virtus hozta meg a győzelmet a horgász-világbajnokságon