in ,

Van Valami a levegőben Szentandráson

0

Az elmúlt tél egyik üdítő színfoltja Szentandráson a Kertbarátok és néhány lelkes civil kezdeményezése, a Valami. Hogy mit takar ez a sejtelmes név? Valami újat, valami jót, valami olyat, amely teremt, alkot, közösséget formál, párbeszédet kezd generációk és alkotó emberek között. Ennek a kezdeményezésnek a motorja és szellemi anyja Cziglédszky Mariann, aki Lázár Mihály virágkertésszel együtt találta ki a Valami koncepcióját. A Kertbarátok és Szécsi Balázs csatlakozása természetes volt, és ahogy az lenni szokott: a jó dolgoknak hamar híre megy és a hasonló gondolkodású emberek örömmel vették, hogy elindult végre valami.

Mert bár Szentandrás nem nagy település, de nagyon sok kreatív, ügyes kezű ember él a nagyközségben. Mariannék alapvető terve az, hogy olyan alkotóműhelyt teremtsenek, ahol a hagyományos és modern kézműveskedés megfér a szezonális kertészkedés mellett, a tudatos és fenntartható gazdálkodásra nevelés és az újrahasznosítás pedig természetes. Ezért a Valami foglalkozásai során mindig lehet valamit alkotni, játszani, festeni, ragasztani, rajzolni, varrni, barkácsolni és ez kiegészül a természeti környezet igényeivel is: készült már madáretető, és ültettek a kertészkedésre fogékony gyermekek is. Azonban a Valami célközönsége nem korlátozódik a csak a gyerekekre, sőt. Talál elfoglaltságot magának az alkotó kedvű felnőtt is.

A mostani foglalkozás témája a sünök ébredése és a közelgő nemzeti ünnepre való készülődés volt. Az érdeklődők egyedivé tehettek uzsonnás zsákokat textilfilccel. Fakanálra készült rajzokat tettek tartóssá pirogravírral, pompom sünök és formabontó nemzetiszínű kiegészítők kerültek ki az ügyes kezek közül. A tavasz közeledtével pedig a következő foglalkozás a virágokról fog szólni.

Szeretettel vár mindenkit a Valami stábja, mert ez a hely olyan, ahová örömmel megy mindenki és biztos, hogy Valamit visz haza magával: a közös alkotás örömét és eredményét, egy jó beszélgetést, ötleteket és élményeket. Ha pedig van olyan olvasó, aki szívesen támogatná ezt a kezdeményezést, akkor pénz kivételével mindennek örülnek a szervezők, legyen az olyan alapanyag, amelyből készülhet valami izgalmas vagy éppen a tudás, amelyet boldogan megoszt a Valami egyre népesebb rajongótáborával.

Bődi Eti

Lovász György (Fotó: Hegedűs Éva)0

Meghódította a Himaláját a Városi Könyvtár közönsége

0

Értékes leletek kerültek elő az arborétumi feltárásnál