in ,

Minden, ami meteorológia Pártai Lucia szemszögéből

Pártai Lucia0
Pártai Lucia

A csillagászat és a meteorológia több területen összefügg – többek között ez derült ki február 28-án, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének legutóbbi rendezvényén. Olyannyira, hogy saját bevallása szerint valamikor a népszerű szakember, Pártai Lucia is kacérkodott a gondolattal, hogy hivatásának válassza az asztronómiát. Végül – sokak örömére – a meteorológia mellett kötelezte el magát, s éveken keresztül minden nap az ő előrejelzéseire ébredhetett az ország.

Már akkoriban is rendszeresen találkozhattak a hangjával a szarvasiak. A Cervinus Rádióban élőben jelentkezett be, mára pedig a sors úgy hozta, hogy a várost választotta otthonául. A Csillagász Klub vezetése kapva kapott az alkalmon, és felkérte a neves meteorológust, hogy avassa be a hallgatóságot az egyik leglátványosabb részterületbe, a légköroptikai jelenségekbe.

– A meteorológia összefügg mind a nappali, mind az éjszakai égbolttal, hiszen mindennek a motorja a nap. Ha nem lenne a napunk, akkor nem létezne se növényi, se állati, se emberi élet. Innentől kezdve pedig minden, ami ehhez kapcsolódik, interdiszciplináris szaktudománynak tekinthető, vagyis több tudományágat érint – mutat rá a két terület legfontosabb kapcsolódási pontjára. – Azt szeretném elérni, hogy az előadás ne egy pulpitusról történő kinyilatkoztatás legyen, hanem kielégítsem a közönség kíváncsiságát. Bízom benne, hogy a résztvevők sok érdekes információ birtokában távoznak majd – teszi hozzá bizakodóan a program kezdete előtt néhány perccel.

A délután tőle megszokottan rendkívül személyes hangvételű volt. Elárulta többek között, hogy kisgyerekként egyszer kilopakodott a lapostetőre, néhány rendkívül hosszúnak tűnő és emlékezetes órát okozva ezzel a szüleinek. Már tűvé tették ugyanis érte az egész házat és az utcát is, mikorra végül ártatlan arccal visszamászott a szobájába. Magyarázata mindössze annyi volt, hogy egy körzővel és egy ceruzával felszerelkezve belemerült a csillagok közti távolság vizsgálatába.

Szarvashoz fűződő több évtizedes kapcsolatát egy 1997-es fotóval illusztrálta, amelyen két jól ismert helyi közéleti személyiség mosolyog, valamelyest sötétebb hajszínnel, mint manapság. Az egyik dr. Dezső István, a másik pedig a Rádió Szarvas tulajdonosa, Dankó Ervin. A háttérben a meteorológus férje, Aigner Szilárd is látható, akitől néhány éve végleges búcsút kellett vennie.

Az előadó szerint a körülöttünk látható világ számos izgalmas kérdést hordoz magában, csak alaposan meg kell figyelnünk a környezetünket. Ilyen pl. a légkör állandó változása, a felhők fajtái és kialakulásuk, illetve a csapadék formái. Sokakat foglalkoztat napjainkban a globális felmelegedés és az Európa országaiban tapasztalható szélsőséges időjárási helyzetek is, aminek ugyancsak érdemes a hátterét megvizsgálni.

A klubdélután során szó esett többek között a napfoltokról, a megbízható időjárás- előrejelzésről és a D-vitamin immunerősítő hatásáról is, emellett pedig hasznos útmutatót kaptak a résztvevők a Pártai Lucia közreműködésével dolgozó eumet.hu időjárás-előrejelző weboldal használatáról is.

0

Értékes leletek kerültek elő az arborétumi feltárásnál

Tóth Dominik, Sükösd Attila és Hajduch Nándor0

Kadet minősítőversenyen jártak birkózóink