in , ,

Szarvasiak részvételével folyik a karate sportágra optimalizált 3D-s mozgáselemző rendszer fejlesztése

A szarvasi Borzi Balázs és Szegedi Döme0
A szarvasi Borzi Balázs és Szegedi Döme

A 105 millió Ft összköltségvetésű projektben Raj Pál, a cég  ügyvezetője, valamint Ruzsinszki György szakmai igazgató egy olyan szoftver kialakítását célozta meg, amely a sportágban rögzített mozgásanyagokból nyert adatokkal hatékonyan segítheti az edzők és sportolók munkáját.

Az adott testrészekre helyezett, érzékelő szenzorokat is magában foglaló szett segítségével digitálisan rögzítésre kerülnek a különböző mozdulatsorok. Az elkészült mozgásanyagok bármely nézőpontból megtekinthetők, körbeforgathatók, lassíthatók, megállíthatók és visszajátszhatók. A rögzített digitális mozgásállományt sportszakemberek és mozgáselemzők által meghatározott kritériumrendszer alapján a fejlesztők kibővítik egy sportágspecifikus szakmai elemzőrendszerrel. Az elkészült alkalmazás egy látványos és könnyen kezelhető felhasználói felületen lesz elérhető, amely megjeleníti a végrehajtott mozdulatok optimálistól való eltérését, meghatározza annak mértékét, és jelzi a mozgásban lévő hibákat.

A projekt szakmai stábjának tagja Zoran Jerkovic, a Belgrádi Sportakadémia professzora, a Szerb Karate Válogatott szakmai igazgatója, míg az informatikai fejlesztésnek Páli Róbert László és Havasi László a felelőse.

A kétnapos felvétel-maratonon helyet kapott még az atlétika, a kézilabda és a kajak kenu is a fejlesztés lehetséges további irányainak feltérképezése céljából.

A rögzítések során Kürtösi Zsolt olimpikon tízpróbázó, az M4 Sport TV szakkommentátora, Kővári Árpád a Tisza Volán SC elnöke, a Pick Szeged  korábbi vezető edzője, Szegedi Döme korosztályos karate–világbajnok, Dmitrije Jerkovic felnőtt karate–világbajnok, Borzi Balázs MB érmes karatés, Csonka Viktor testnevelő és Molnár Péter kajakvilágbajnok segítette a munkát.

A felvételekhez a sportszőnyeget a Tatami-Sport Kft. biztosította.

0

A huszonnegyedik órában vagyunk az öntözésfejlesztés elindításához

0

Fenntarthatósági Témahét a Benkában