in , ,

Mára virradóra 70 zsáknyi szeméttel kevesebb van Szarvas közterületein

0

Újratervezéssel kezdődött az Élhetőbb Szarvasért Egyesület szemétszedő akciója vasárnap. A szervezők utcákra lebontott tervét újraírta az, hogy –talán az óraátállítás miatt– az előzetes jelzésekhez képest lényegesen kevesebben érkeztek a 9 órára megbeszélt randevúra. Az egyesület igyekezett minél több embert megszólítani. Elsődlegesen a Facebookon kampányoltak, ahol 1800-1900 körüli lájkot kapott a megmozdulás beharangozója.

A roadmapet készítő Béni Éva kijelölte a KOMÉP Kft. munkatársaival korábban egyeztetett kiemelt területeket, amik a Szabadság utcától északra, a Hunyadi utcától nyugatra estek, fokozott figyelmet fordítva az erősen szennyezett Martinovics és Bartók Béla utcák környékére, mert előzetes felméréseik szerint az a rész a legszemetesebb.

– Azon a közvetlen hasznon kívül, hogy összeszedjük azt, aminek nincs az utcán helye, benne van a pedagógiai célzat, hogy megmutassuk azoknak, akik kevésbé fogékonyak az ilyesmire, hogy erre szükség van – foglalta össze Regős Mátyás, az egyesület elnöke az akció kettős célját.

Véleménye szerint a közterületi szemetelés egy össztársadalmi probléma, és aki hajlamos a szemetelésre, annál más társadalmi együttélési probléma is előfordulhat.

– A szemetelés nem anyagi probléma, nem képzettségfüggő, hanem azt kell mondanom, általános probléma, hiszen a társadalom minden rétegéből származó emberek dobnak el az utcán szemetet.

Első sorban a fiatalabb generációkat szerették volna nevelőcélzattal megszólítani, de ehhez az óraátállítás a lehető legrosszabb időpontban volt. Egy szombatról vasárnapra virradó éjszakából egy alvástól elvett óra reggel nagyban tudja rontani a munkamorált. Csak két vajdás diák érkezett a korai időpontra.

– Akik eljöttek, azoknak nagyon szépen köszönjük, hogy csatlakoztak az akciónkhoz. A későbbiekben meg fogjuk ismételni a szemétszedést, reméljük, hogy akkor már szélesebb tömegbázissal tudjuk, ezt megvalósítani – fejezte ki háláját az egyesület elnöke.

Azt viszont mindezek ellenére eredményként és pozitívumként élték meg, hogy hatalmasat fejlődött a környezetre való figyelés az utóbbi időben. Történt ugyanis, hogy az összeszedett mintegy 70 zsáknyi hulladékot a lakossági ” ráhordás” elkerülése érdekében egy kamerával megfigyelt területre lerakták le, hogy a KOMÉP ma elszállíthassa (ez meg is történt), az ott lakók lefotózták és feljelentéssel fenyegették meg őket, mert azt hitték, hogy illegális módon szeretnének megszabadulni a szemetüktől.

0

Nagyböjti lelki nap a Gyakorlóban

0

Újabb szegedi alakulatot fektettek két vállra