in , ,

Fát ültettek Földi István tiszteletére

Földi András és dr. Hanyecz Katalin0
Földi András és dr. Hanyecz Katalin (Fotó: Hegedűs Éva)

Egy éve hóesést, idén pedig szikrázó napsütést és húsz fok körüli hőmérsékletet hozott a meteorológiai világnap. Ez is azt bizonyítja, hogy az időjárás mindig tartogat meglepetéseket, amelyekre érdemes időben felkészülni. Pártai Lucia meteorológus a jeles naphoz kapcsolódó rendezvényen a legaktuálisabb témát, az aszály problémakörét helyezte előtérbe, amelyre a gazdálkodók egyre növekvő aggodalommal tekintenek.

– Sajnálatos módon komoly aszályhelyzet alakult ki az Arborétum környezetében és a szántókon is. A talaj felső 50 cm-ben egyre jelentősebb a csapadékhiány, s már sajnos az alsó rétegekben is elkezdett csökkenni. Egyebek mellett ez azért következhetett be, mert nem volt komolyabb havazás a téli időszakban. A Duna-Tisza közén és északon a legrosszabb a helyzet. Az pedig különösen elszomorító, hogy az elkövetkező tíz napban sem mutatkozik semmiféle változás az időjárásban – adott helyzetjelentést a szakember.

Hozzátette, az elmúlt évek időjárását elemezve kiderül, egyre gyakoribbak voltak a hosszabb, száraz időszakok, amelyeket hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék váltott fel. Vélhetően ez a tendencia folytatódik, ezért a mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell hozzá. A megoldást az öntözött területek növelésében látja, amelynek a módszertanát vízgazdálkodási szakemberekkel és az agrárium képviselőivel közösen kell kidolgozni.

A rendezvény második részében fát ültettek Földi István tiszteletére, aki a 2000-es évek elején a Pepi-kertben a belvízvédelem terén segédkezett.

– Meglepetés volt a család számára ez az esemény, azon túl, hogy tudom, édesapám nem pártolta volna a gondolatot. Jó példa erre, hogy a segítségnyújtás után felajánlották neki, hogy családjával együtt ingyenesen látogathatja a kertet, de sohasem élt vele. Nem érezte volna helyesnek. Én most mégis úgy gondolom, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen, áldozatos munkát végző emberekre. Aki teheti, tegyen a közösségért, s ne azt nézze, hogy milyen előnyei származnak belőle, hanem azt, hogy mivel járulhat hozzá a fejlődéshez – foglalta össze gondolatait a kezdeményező.

A rendezvény a „Zöld forrás” pályázat keretében jött létre, amelyben a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület már harmadízben vesz részt sikerrel. A májusig futó, tízállomásos programsorozat részeként környezettudatos témanapokat valósítanak meg. Az eseményeken különböző korosztályok felé nyitottak, új színfoltként pedig január utolsó napján a testi-lelki egészségre irányuló előadásokat szerveztek. A projekt záróakkordját május 19-én, az Arborétumok napjához kapcsolódva tartják.

0

Határvadász bázist adtak át Orosházán

Boross Bence (Fotó: Hegedűs Éva)0

Mi is részesei vagyunk Szarvasnak!