in ,

Jubilált a digitális mozi Szarvason

0

115 ezer néző és mintegy 7500 filmvetítés – ez az elmúlt öt év mérlege. A szarvasi mozi újjászületését a 2013 év végén végbement digitális átállás jelentette, amely új lendületet adott a filmszínháznak. Noha a próbaüzem csak tavasszal indulhatott meg, már az első „csonka” évben sikerült a korábbi – éves szinten alig kétezres látogatottságot – megtízszerezni. A siker receptjének összetevői Kugyeláné Décsei Mónika rendezvényház vezető szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrás, az önkormányzati önerő és a megfelelő szakemberállomány volt.

– Magyarországon szinte egyedi az a mozihálózat, amibe kulturális intézmények, kisvállalkozások évtizedeken keresztül dolgoztak. A magyar ember mindig is szeretett moziba járni. Nagyon erős hálózat alakult ki országos szinten, több központtal, több szolgáltatószektorral, és sokan azt gondolták, hogy a 2011-2012-es évek környékén, a 35 mm-es kópiák megszűnése miatt a számuk le fog csökkeni. Ez részben így történt, de leginkább a kistelepülések mozijai zártak be, mégpedig ott, ahol az önkormányzatok nem tudták támogatni a fejlesztést – beszélt a Körös Televízió stúdiójában a fennmaradás legfőbb kritériumairól.

Véleménye szerint Szarvas esetében az is előnyt jelentett, hogy a kulturális élet rendkívül széles palettán mozog. Vélhetően ez a több lábon állás vezetett el odáig, hogy a mozi népszerűsége folyamatosan növekedett. Mindazonáltal a többfunkciós igénybe vétel komoly kompromisszumokat igényelt az egyes felektől, amit csak precíz tervezéssel és összehangolt munkával lehetett kivitelezni.

Kifejtette, a mozi részéről a legfájóbb pontokat azok az egyéb esemény miatt kieső péntek és szombat esték jelentették, amikor premierfilmeket tűztek műsorra. Ilyenkor ugyanis érzékelhető bevételcsökkenéssel kellett számolniuk. Ezzel együtt a legtöbbször megtalálták a közös pontokat, lehetőség szerint úgy, hogy az intézményi, színházi vagy civil program után a mozirajongóknak a vetítésről sem kellett lemondaniuk.

A következő nagy változást 2015-ben a vetítővászon cseréje beszerzése jelentette, ami ugyancsak az EMMI és az önkormányzat közös forrásából valósult meg. Ennek köszönhetően minden műszaki feltételt megteremtettek a minőségi szolgáltatáshoz.

Az elképzeléseket a nézőszám és ezzel párhuzamosan a bevételek is igazolták. 2015-ben és 2016-ban 24 ezer főt vonzott a mozi, míg 2017-ben a szám 26500 főre emelkedett. A tavalyi év minimális csökkenést hozott, de maradt pozitív gazdasági mérleg.

A fejlesztések mellett ez annak is köszönhető, hogy a vonzáskörzetet számos településre sikerült kiterjeszteni. A Körös-parti város mellett Kunszentmárton, Öcsöd, Békésszentandrás, Nagyszénás, Gyomaendrőd, Csabacsűd, Örménykút, Kardos, Kondoros lakossága is rendszeresen látogatta a filmszínházat, továbbá a felnőttek mellett egyre szélesebb gyermek és nyugdíjas réteg is felfedezte magának a mozizás élményét.

Kugyeláné Décsei Mónika arról is beszélt, hogy a digitális korszak indulásával egy időben a filmszínház az art mozi besorolásba került, ami magával vonta, hogy a premierfilmek mellett 50-50%-os arányban európai és ún. művészfilmek is kötelezően vetítésre kerülnek. Noha azt gyorsan belátták, hogy ezek a filmek soha nem fognak olyan magas nézőszámot produkálni, mint a premierfilmek, 1-2 év elteltével kialakult egy szűkebb mag, akikre mindig lehetett számítani.

Érdekességként elhangzott, a legtöbbet vetített film a Vad Kunság volt, míg a legtöbb nézőt a Star Wars – Az ébredő erő vonzotta. A legsikeresebb gyermekfilmnek a Mignonok bizonyult, a leghosszabb film kategóriáját pedig az Aljas nyolcas nyerte, amely több mint három órán keresztül (182 perc) tapasztotta a székbe a nézőket.

Zárásként szó esett arról is, hogy márciustól elsejétől az üzemeltetésben változás következett be. Igazgatói döntés értelmében a tevékenységi kört Farkas Norbert vette át. Kugyeláné Décsei Mónika szerint a hosszú távú sikert abban látja, hogy lépést tartsanak a fejlődő digitális világgal, a megújuló technológiával, valamint a közönség igényeihez alkalmazkodó műsorpolitikát alakítsanak ki.

0

Az ember szíve odavaló, ahol született

Utolsó torna a szezonban