in , ,

Dúró Dóra szerint napjaink legfőbb kérdései a migráció és a népességcsökkenés

Dúró Dóra és Földesi Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)
Dúró Dóra és Földesi Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Országjáró körút keretében látogatott Szarvasra Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Az április 25-i sajtótájékoztató résztvevőit Földesi Mihály, a Mi Hazánk Mozgalom megbízott megyei elnöke köszöntötte. Elöljáróban elmondta, céljuk, hogy megismertessék a lakossággal a párt európai parlamenti programját, valamint a tavaly alakult politikai csoport értékrendjét.

Dúró Dóra kifejtette, a május 26-i választás elsődleges kampányeszközének a személyes találkozásokat tartják. Néhány hónapos pártként komoly eredményként értékelte, hogy rajta lesznek a szavazólapon, illetve elsők között tudták leadni az ajánlásokat.

– Azoknak szeretnének alternatívát nyújtani, akik sem a Fidesz urambátyám rendszerét, sem a Gyurcsány Ferenc vezetésével egyesült balliberális tömböt nem támogatják, hanem egy olyan elképzelés mellé állnak, amely szerint Magyarország a magyaroké. Ezt tűzte zászlajára a Mi Hazánk Mozgalom az európai parlamenti választásokon is, hiszen a 21. század legnagyobb kihívása lesz egész Európa számára az, hogy megállítsa a bevándorlást, és gyógyírral szolgáljon arra a demográfiai katasztrófára, ami már közel 40 éve sújtja hazánkat – foglalta össze legfőbb célkitűzéseiket.

Hozzátette, ha a népesség ilyen arányú fogyása folytatódik, 15-20 év múlva komoly problémák jelentkeznek az államháztartásban. A helyzetet az elvándorlás tovább súlyosbítja. Az irányt jellemzően kelet-nyugat jelenti, de gyakran túlmutat az országhatáron. Ennek megfékezése véleménye szerint a következő EU-s ciklus legfőbb feladatai közé tartozik.

Kiemelte, pártja nyíltan beszél a ma még tabukérdésnek számító magyar-cigány együttélésről. Hivatkozott az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tartott konferencia adataira, mely szerint a 6 éves gyerekek egyharmada ma már a cigányság köréből származik. A KSH demográfiai portréja szerint ellenben a Fidesz családpolitikája főként azoknál a nőknél erősítette a gyermekvállalási kedvet, akik nyolc osztályt végeztek, és jellemzően tizenévesen hozzák világra első gyermeküket.

Ennek visszaszorításáért a Mi Hazánk Mozgalom a harmadik gyermektől minden családtámogatást munkavégzéshez kötne. Másfelől megszüntetnék a spontán szegregációt, és csak azokat a – nem csak cigány – gyerekeket emelnék ki az osztályokból, akik a társadalmi normákat nem tudják betartani. Úgy érzi, a többi párt csupán felhasználja a cigányságot saját céljai elérése érdekében, de érdemi válaszokat mé nem adtak az évtizedes problémára.

Emellett azt is látják, hogy a gyermekvállalás időpontja meglehetősen kitolódott, aminek részben az az oka, hogy egyre több nő vesz részt a felsőoktatásban. Ebből kifolyólag családbarát felsőoktatást szeretnének megteremteni, ösztönözve ezzel a gyermekvállalási kedvet. Céljuk továbbá, hogy elősegítsék a család és a munkavállalás összeegyeztetését, mivel a Magyar Közgazdasági Társaság felméréséből az derült ki, hogy a nők 70%-a család mellett dolgozni szeretne. Éppen ezért olyan – nem feltétlen anyagi jellegű – intézkedéseket foganatosítanának, amelyek segítenék ennek megvalósulását.

Kérdésre válaszolva elmondta, a választópolgároknak ma már a Jobbik sem jelent megoldást, mivel elhagyták a nemzeti radikális tábort. Az önkormányzati választáson több településen együttműködnek a balliberális pártokkal, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes elmondása szerint pedig a jövőben szeretnék elérni, hogy mindenhol hasonló megállapodás szülessen. Pártja ellenben mind a Fidesszel, mind a balliberális pártokkal való összefogást határozottan elutasítja.

0

Virágültetés a Föld napja alkalmából

Galó Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)0

Kiégés helyett,…Mi?