in ,

Jubilált a csabacsűdiek egyházi majálisa

0

Bár már volt olyan esztendő is, amikor tíz csapat nevezett az egyházi főzőversenyre, idén csak feleannyian ragadtak fakanalat. Az alacsony létszám részben valószínűleg azzal magyarázható, hogy előző nap nagy mennyiségű eső zúdult le a térségre, így többen visszavonulót fújtak. A legkitartóbbak ellenben egy családias hangulatú majálisba csöppentek a hét kellős közepére eső ünnepnapon, és a csabacsűdi evangélikus templom kertjébe vonulhattak el a világ zajától.

– Nagy reményeket fűztünk a kezdeményezéshez, amelyek szerencsére valóra váltak. Egy összetartó, szeretetkovácsoló rendezvénynek indult, ahová nem csak a gyülekezet tagjait várjuk. Ide bárki jöhet, örömmel fogadjuk – tekintett vissza Láng Pál evangélikus lelkész a jubiláló program kezdeteire.

A számokat elemezve szinte azonnal megtalálta a párhuzamot a Bibliával. A tizedik évről a tízparancsolat jutott eszébe, az öt részvevőről pedig a katolikus egyházban megjelenő egyházi törvények.

Az ételekre visszatekintve elmondta, bár alapvetően a hagyományos ételek vannak túlsúlyban, olykor merész, távolkeleti ízek is felbukkantak a kínálatban. Emellett a tradicionális szlovák ételek sem hiányozhattak, köszönhetően a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat közreműködésének.

– Az idei évben kétféle étellel készülünk. Az egyik egy suhantott leves, ami suhintott levesnek indult, de megváltoztak a betűk benne. Ez leginkább egy négy éves fiúnak, Máténak köszönhető, akinek így volt egyszerűbb kimondani – avatott be mosolyogva a kulisszatitkokba Liszkai Ágnes, a Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesületének tagja. – Az alapja szalonna és füstölt tarja, de van benne házi készítésű tarhonya, sok zöldség, amit paprikás rántással öntünk fel. A főételünk slambuc lesz.

Abban valamennyien egyetértettek, a rendezvény vonzerejét a bográcsokban rotyogó finomságok mellett a közösség jelentette. A sátrak között rendszeres volt a szomszédolás. Mindenki megkóstolta a „puttonyban” hozott házi kolbászokat és süteményeket, és a poharak sem maradtak üresek.

– A nagy transzparensek és felvonulások ideje már a múlté, és eltűnt a majálisból a kötelező jelleg is. Május első napja manapság már a kikapcsolódást és a feltöltődést szolgálja, és szerencsére Csabacsűdön sokan élnek a főzőverseny adta lehetőséggel – beszélt az évtizedek alatt végbement változásról Molnár József polgármester, aki valamennyi részvevőt jó ismerőként üdvözölt.

A háromtagú zsűrinek nem volt könnyű dolga, mivel ízvilágban egymástól meglehetősen távol eső ételeket kellett összehasonlítania. Végül a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat állhatott a képzeletbeli dobogó tetejére, második helyezett lett a Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesülete, őket pedig a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület követte. A többi csapat jutalma egy-egy különdíj lett.

Nem sikerült a döntőbe jutás Orosházán

Kuli István (bal szélen)

Bodonyi, Kuli, Dombvári, Bogár, Kós… még valaki Szarvasról?