in , ,

Az idő percet sem vár, mindig halad tovább

0

2019. május 3-án a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói az iskola épületében vettek búcsút a középiskolás évektől.

Mielőtt a végzős diákok utoljára végigjárták a folyosókat, az aulában felsorakozva átadták a ballagási tarisznyákat az iskola vezetőinek, valamint az iskola zászlaját az alsóbb évfolyamosok képviselőinek, és megkoszorúzták iskolánk névadójának, Székely Mihálynak a domborművét. Ezután végigballagtak a folyosókon, majd az osztályok az iskola aulájában sorakoztak fel az ünnepi műsorra.

Ozsváth Zsuzsanna igazgató asszony üdvözölte a meghívott vendégeket: Jancsurák József urat, a Gyulai SZC főigazgató-helyettesét, Babák Mihály urat, Szarvas város polgármesterét, Gaál Roland urat, a Szarvasi Járási Hivatal vezetőjét, Földesi Zoltán vezető tanácsnokot és Bődi János urat, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökét. Köszöntötte a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány kuratóriumának elnökét, Kohut Andrásné címzetes igazgató asszonyt és a Kuratórium tagjait, illetve mindenkit, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Az igazgató asszony egy idézettel nyitotta meg beszédét:

„Az elmúlt éveket sem hozza vissza senki már neked, sem nekem.
De balga vágyak helyett többet ér, ha megérted,
amit kell, s jókor vagy jó helyen.”

Emlékeztette a diákokat, hogy ebben a pillanatban valószínűleg nem is szeretnék visszahozni az elmúlt éveket, de reményét fejezte ki, jókor voltak jó helyen, hogy nem bánták meg választásukat sem a szakma, sem az iskola tekintetében. Az eltelt évek során megszerezték azt a tudást, mely alkalmassá tette őket szakmájuk gyakorlására vagy a továbbtanulásra. Megköszönte a szülők együttműködését, a tanárok áldozatos munkáját. Babák Mihály polgármester úr beszédében bíztatta a ballagókat, hogy emlékezzenek jó szívvel Szarvas városára, szeressék a szakmájukat. Gaál Roland hivatalvezető úr a szakma fontosságáról szólt.

Ezután a Gyulai Szakképzési Centrum és a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány támogatásával a ballagók közül 38 tanuló vehetett át könyvjutalmat és oklevelet versenyeredményeikért, példás magatartásukért, szorgalmukért, közösségi és diákönkormányzati tevékenységségükért. 3 tanuló részesült nevelőtestületi dicséretben. 7 tanuló Babák Mihály polgármester úrtól vehette át az általa felajánlott jutalmat. Igazgató asszony oklevelet és ajándékot adott át azoknak a szülőknek, akik mindvégig segítették az iskola munkáját.

A Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány jutalmait Kohut Andrásné címzetes igazgató asszony, az alapítvány Kuratóriumának elnöke és Sonkolyné Szekerczés Margit kuratóriumi tag adta át. Alapítványi jutalomban részesült Szatmáry Réka és Králik Fanni 12. C osztályos, Bak Zsolt 12. D, valamint Tóth Patrícia és Czinkoczki Klaudia 13. D osztályos tanuló.

Az idei tanévben az Alapítvány odaítélte az Alapítványi díjat is. A jutalmazott Szabó József 11. G osztályos kőműves és hidegburkoló szakmát tanuló diák, aki a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen országos 1. helyezést ért el. Eredménye az iskola történetében is egyedülálló, példaértékű valamennyi diák számára. A díjon kívül tanulónk az iskola kiemelt könyvjutalmában, valamint a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jutalmában is részesült. Utóbbit Bődi János alelnök úr adta át.

Ősszel az iskola ERASMUS+ nyertes pályázatának köszönhetően tíz vendéglátásszervező-vendéglős szakmát tanuló diák vehetett részt Máltán, négyhetes szakmai gyakorlaton. Ők a ballagási ünnepségen kapták meg az Europass Mobilitási Igazolványukat.

A jutalmazások után az alsóbb évfolyamos diákok köszöntek el a ballagóktól, emlékeztetve őket:

„Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek. A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges hozzá, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot.”

Légrádi Blanka Balázs Fecó: Érints meg című dalával búcsúzott az itt maradó diákok nevében.

A végzősök gondolatait Pap Dóra 13. C, Pásztor Enikő és Fehér Renáta 12. C és Bak Zsolt 12. D osztályos tanulók tolmácsolták, majd a hagyományt folytatva a ballagó osztályok képviselői emléklapot fűztek be egy nagy emlékkönyvbe, amelyet átadtak igazgató asszonynak.

A ballagók egy szál virággal köszönték meg tanáraiknak, hogy elindították őket útjukon. A végzősök búcsújának zárásaként a ballagási emlékszalagot Szabó József kötötte fel az iskola zászlójára. A végzősök búcsúját Plentri Nikolett 9. C osztályos tanuló zongora kísérete tette még meghatóbbá.

A ballagási műsor végén a végzősök felengedték a színes léggömböket, majd az ünnepség zárásaként elhangzott a Szózat.

Reméljük, az érettségi és a szakmai vizsgák úgy sikerülnek majd végzőseinek, ahogy azt szeretnék! Sok sikert, eredményes vizsgát kívánunk mindannyiuknak!

Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna

0

A szövegértés okozta a legtöbb fejtörést a magyar érettségin

Frankó Csilla r. őrnagy jobbról

A csabacsűdi Frankó Csilla bronza az Országos Terepfutó Bajnokságáról