in , ,

Ma 17:25-től a Szarvasi FC az M4 Sporton

A szarvasi labdarúgás szimpatizánsai és a benne szereplő játékosok, edzők, vezetők számára piros betűs ünnep nap lesz a csütörtöki. A Szarvasi FC felnőtt csapata két okból is sporttörténelmi jelentőségű mérkőzést játszik az MTK otthonául szolgáló Új Hideguti Nándor Stadionban. Egyfelől a városnak korábban még nem volt olyan együttese, amely eljutott volna az Amatőr Kupa, vagy jogelődje (Szabad Föld Kupa) fináléjába, másrészről élő televíziós közvetítés mellett sem játszhatott korábban. A 16.30 órakor kezdődő 90 perc során mindkét álom teljesül!

Rétes Pál alakulata a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót Pékség SE alakulatával találkozik, mely a bajnoki szereplés alapján igen kemény ellenfélnek ígérkezik. Mielőtt részletesebben is foglalkoznánk a 650 lelkes település reprezentánsával, előbb egy kis ismertető magáról az eseményről.

Az Amatőr Kupa fináléját a kiírás értelmében minden évben az a két megye I. osztályú, vagy annál alacsonyabb szinten szereplő gárda vívhatja, amely legtovább jut a Magyar Kupában. Amennyiben kettőnél több sportszervezet azonos fordulóban szerez jogot, akkor a nagyobb osztálykülönbségű ellenféllel szemben továbbjutó élvez prioritást. Amennyiben ez is megegyezik, akkor a sorozatban addig elért több győzelmet szerző csapatot kérik fel.

Kupalázban ég már mindenki

Ezen mutatók alapján a Szarvas bizonyult a legjobbnak az amatőr csapatok között, amely előbb búcsúztatta az NB III-as DEAC együttesét, majd az élvonalbeli Haladást is drámai nagy csatára késztette (2–3). A kupasorozat sava-borsa benne volt abban a csatában, beleértve a közel 1200 néző által generált fergeteges hangulatot is. A szurkolókon a hírek szerint most sem fog múlni.

– Két szektorunk lesz a stadionban, remélhetőleg mindkettő megtelik majd lelkes drukkerekkel. Egyesületi szinten két szervezett szurkolói buszt töltöttünk meg, de sokan kelnek útra egyénileg és az önkormányzat jóvoltából is indítanak gépjárművet. Mellettük vannak olyanSzarvasról elszármazott fővárosi szimpatizánsaink, akik biztosítottak bennünket a helyi támogatásukról. A srácok soha nem játszottak még kupadöntőben, élő tévés közvetítésben sem részesült még szarvasi csapat, két okból is történelmi jelentőségű lesz tehát a csata. A tétnek megfelelően százszázalékos odaadást várunk a srácoktól, akik huzamosabb ideje a meccs lázában égnek, talán ez vetett árnyékot a bajnoki szereplésünkre is. Bizakodva megyünk, nyerni szeretnénk, fiesztára készülünk, akkor sem leszünk azonban elkeseredve, ha ez netán nem sikerülne, az erkölcsi dicsőség a legfontosabb mondta Bukovinszky Béla alelnök, aki érthetően maga is izgatottan várja már a nagy napot.

Masszív csapat a túloldalon

A szarvasi csapat riválisa az országos tábla első körében a Kecskemétet vert 3–2 arányban, majd az Ajkával szemben maradt alul 2–4-re. A Lipót Pékség SE a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályú bajnokságban szerepel, amelyet a Csorna hétvégi veresége jóvoltából, három fordulóval a vége előtt megnyert. Dominanciájára jellemző, hogy 27 mérkőzését veretlenül, mindössze egyetlen döntetlennel tudta le, és a 181–9-es gólkülönbség is sokat sejtetően impozáns. A Mosoni-Duna ága mentén fekvő község reprezentánsát jól iskolázott labdarúgók alkotják, akik többségében vagy az ETO, vagy a Gyirmót utánpótlás-műhelyében pallérozódtak. A szarvasiaknak bizonyára külön is figyelmet kell majd szentelniük Zimonyi Dávidra, aki ipari mennyiségben termeli a gólokat. A bajnoki találkozókon 64-szer, a megyei kupában 11-szer, a Magyar Kupa helyi selejtezőjében 4-szer volt eredményes, de a Magyar Kupában is betalált két alkalommal. A Lipót nagyarányú győzelmei tiszteletet érdemelnek, de azért arra is engednek következtetni, hogy a két bajnokság színvonala jelentősen eltér egymástól.

– Óriási várakozással tekintünk a mérkőzés elé, igaz erős ellenféllel találjuk magunkat szembe. Személyesen is láttam a Lipótot, ez alapján azt mondhatom, hogy NB III-as szintű csapatot alkot, melynek a hatékony támadójáték a fő erőssége. Ennek köszönhetően idén helyben mindet megnyert már, azonban bízunk benne, hogy nekünk sikerül az útját állnunk! A kupa ugyanis teljesen más műfa, mint a bajnokság. Ahol egy meccsen dőlnek el a nagy dolgok, ott olyan motiváció dolgozik a játékosokban, ami pszichés alapon plusz energiákat képes felszínre hozni. Az eredménytől függetlenül ez a mérkőzés óriási dolog számunkra, és bizonyára az ellenfelünk életében is. Amolyan jutalomjáték, de ha már lehetőségünk nyílik rá, akkor szeretnénk megnyerni… Ehhez nyújthat segítséget a lelkes szurkolótáborunk, amely a bajnoki- és kupameccseken rendre karneváli hangulatot teremt. Piti László és Viszkok Dániel személyében két eltiltottunk nem léphet pályára, a többiek viszont nagy reményekkel várják már a megmérettetést – fogalmazott Rétes Pál edző.

Kapitányi optimizmus

A csapatokat ezúttal aligha kell ösztönözniük a szakvezetőknek, hiszen a belső késztetésnél nem igazán van hatásosabb „dopping”. Ez pedig a csapatkapitány, Bakró Géza bevallása szerint erősen munkálkodik a szarvasi játékosokban. Az erkölcsi elismerésen túl a honi szövetség anyagilag is igyekszik elismerni a résztvevőket. Összesen hárommillió forintot – kettő a győztesé, egy a vesztesé – oszt szét a felek között a Magyar Kupa és az Amatőr Kupa vagyoni értékű jogainak értékesítéséből. Mindez azonban ezúttal mellékes, egy esetleges diadalnak ugyanis ennél jelentősebb az eszmei értéke.

– Fejben már huzamosabb ideje mindenki erre a meccsre koncentrál, mert ez sokkal másabb kihívás, mint a többi. Olyan komplexumban játszhatunk, ahová nem biztos, hogy sokan újra eljuthatunk. A fiataljaink viszont belekóstolhatnak egy olyan miliőbe, amely tulajdonképpen nyitva áll előttük, csak kellő szorgalommal és alázattal kell viseltetniük a labdarúgás iránt. Kívánom nekik, hogy minél többen játszhassanak ilyen körülmények között! A stadion és a körítés is kellően doppingol bennünket, ennek megfelelően szeretnénk felszabadult játékot nyújtani, jól érezni magunkat és jól kihasználni ezt a ritka lehetőséget. Tudjuk azt, hogy az ellenfelünk kész NB III-as csapat, ennek ellenérenem fogunk meghátrálni, hiszen nehezítettük mi már meg élvonalbeli alakulat dolgát is. Mindent elkövetünk majd annak érdekében, hogy győztesen jöjjünk le a pályáról és minél jobban kiszolgáljuk a fanatikus közönségünket. Ha nem jön össze, akkor sem dől össze a világ… Alényeg azon van, hogy mindenki maximálisan teljesítsen, és a szívét-lelkét tegye bele a meccsbe, mert annak meglesz az eredménye – hangsúlyozta ki a meccs kapcsán Bakró Géza csapatkapitány.

Így várják tehát a szarvasi klubnál a döntőt, amely természetesen az év meccsének tekinthető esetükben. Minden további esélylatolgatás azért veszti értelmét, mert a két érdekelt földrajzilag és szakmailag is meglehetősen eltérő képet mutató bajnokságban szerepel. A Lipót mellé a tekintélyes bajnoki eredménysora billenti a mérleget, a Körös-partiak viszont vérbeli kupacsapattá nőtték ki magukat az utóbbi két évben, ami mindenképpen a malmukra hajtja a vizet.

Május 16., csütörtök, 16.30
Amatőr Kupa döntő
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Vezeti: Horváth Tibor (Imrő János, Molnár István)

Pósa Réka

Ötödször vihette haza a Park–kupát Pósa Réka

0

Madarak és fák napja a szentandrási iskolában