in , ,

Óvodások, iskolások szépítették a város közterületeit a virágok vasárnapján

0

Az égiek is a kegyeikbe fogadták a virágok vasárnapja elnevezésű rendezvényt. Az egész héten át tartó borongós, esős időjárást követően május 12-én, vasárnap verőfényes napsütés várta a Zenepavilonhoz érkezőket. Babák Mihály polgármester ötletéből kiindulva a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. hat éve indította útjára a programot. Eleinte csupán bemutatkozási lehetőségnek szánták, de később megerősödött a közösségépítő, szemléletformáló oldala is. A középpontban ezúttal is az intézmények és a családok álltak, akiket a kézműveskedés és a kulturális műsorok mellett az ültetésbe is bevontak.

– Bár tavaly 12 csapat volt, idén pedig csak 8, a különbség az ültetők létszámában nem mutatkozott meg. Én mindig nagy örömmel nézem, ahogyan a fiatalok serénykednek. Gondolkodás és feszélyezettség nélkül ültetik a növényeket egymás mellé, és mindezt nagyon nagy lelkesedéssel teszik. Azt is látom, ahogyan a szülőket bevonják ebbe a munkába, akik rajtuk keresztül tanulnak, változnak – mutatott rá Pákozdi János ügyvezető a rendezvény egyik legnagyobb értékére.

A csapatok között a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye és a Szlovák Általános Iskola is képviseltették magukat. Többségében óvodások ragadtak kesztyűt és lapátot, és szüleik, pedagógusaik segítségével különböző virágkompozíciókat álmodtak a kőedényekbe. Többen annyira belemelegedtek az alkotás folyamatába, hogy a javasoltnál valamivel több virágot ültettek egy helyre. Ez azonban a munkájuk értékéből semmit nem vont le. Legfőbb célként a szervezők a nevelő szándékot fogalmazták meg, abban bízva, hogy a gyerekekben szép emlékként marad meg ez a néhány perc.

– Nálunk hagyomány, hogy az óvoda udvarát építgetjük, szépíthetjük, ugyanígy a virágosításra is gondot fordítunk. Tavasszal ültetünk és veteményezünk is, tehát a gyerekek számára ezek a műveletek már nem voltak újdonságok. A mai napon azonban egy egészen más közeg várta őket, ami igazán különlegessé tette a programot – vélekedett Sringel Mihályné, aki a Zöldpázsit óvoda apróságaival érkezett a helyszínre.

A szervezők a gépparkjukból is hoztak ízelítőt, amelyeket a gyerekek ki is próbálhattak. Mindeközben a Zenepavilon színpadán a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei muzsikával csalogatták a vendégeket. Vers és ének váltakozva csendültek fel, ill. az intézmény zeneművészeti tanszaka is bemutatkozott. A déli órákban a hip-hop kapta a főszerepet. A 15 éves Babilon TSE táncosai látványos koreográfiákat adtak elő, melyekkel a közelmúltban rendezett kecskeméti és berhidai versenyekről számos arany és ezüstminősítést hoztak el.

A megnyitóban elhangzott, ez az évszak a cég egyik legmozgalmasabb időszaka. A közeljövőben mintegy 14 ezer virágot ültetnek el, továbbá 300 cserjével és 500 fával lesz zöldebb a város. Emellett folyamatosan évelőre cserélik az egynyári növényeket. Idén a Vízi Színház környékén lesz különösen látványosabb változás, ahol a cserjék és az évelő növények ültetése mellett automata öntözőrendszert is kiépítenek. Folytatják továbbá a tavaly megkezdett Orosházi út cserjésítését, valamint a Petőfi utcába is új fák kerülnek.

A 6. virágok vasárnapján közel ötszáz virággal gazdagodtak a város közterületei. Az ültetőket a Komép csapatonként egy 5000 Ft értékű ajándékutalvánnyal jutalmazta, amelyet Pálinkás Pál virágkertésznél hasznosíthatnak. A rendezvényt második éve a Pioneer Hi-Bred Zrt. is támogatta.

Hajduch Nándor a dobogón (balról fekete melegítőben)0

Hajduch Nándi egy hét alatt duplázott

Ittas járművezetővel szemben intézkedtek Szarvason