in

Molnár József: Hőseinkre emlékezni kötelességünk

Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)0
Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

“Hőseinkre emlékezni kötelességünk, az emlékezés nem csak a lélek parancsa, hanem az utánunk következő nemzedék, a jövő generációjával szembeni felelősség is”, fogalmazott Molnár József polgármester vasárnap délután, a hősök napja alkalmából mondott ünnepi beszédében. Emlékeztetett, hogy a hősök napja május utolsó vasárnapja, ám az idén a választások miatt elhalasztották egy héttel a megemlékezést.

– Ezen a napon emlékezünk azon néven ismert, vagy névtelen magyar hősökre, akik életükkel és vérükkel áldoztak az 1000 éves magyar történelmünk során hazánk szabadságáért, és függetlenségéért. Az Árpád-kortól az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakáig hazánk történelme sajnos bőven hozott nehéz, vérzivataros időszakokat. A hősi halált halt hősök emléknapjáról 1917-ben rendelkezett a hetes számú törvénycikk, amely kimondja, hogy a hősök tiszteletére minden településen emlékművet kell állítani; a vagyonosabb településeken monumentális emlékművet, míg a szegényebb anyagi lehetőséggel bíró településeken legalább egy emléktáblával emlékezzenek – elevenítette fel az emléknap előzményeit.

Korábban állami szintre emelt ünnep volt ez a nap, ám 1945 után még beszélni sem volt szabad az elhunytakról, de 2001 júniusa óta ismét hivatalos emléknap lett, tette hozzá Csabacsűd első embere.

– Bárhol is nyugszanak hőseink, megjelölt vagy jelöletlen sírokban, békés és csendes legyen pihenésük! Tisztelet a hősöknek, áldott legyen emlékük! – fejezte be tisztelgését Molnár József.

Őt követően a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör férfitagjai katonadalokat adtak elő, majd végezetül Láng Pál evangélikus lelkész tartott rövid emlékezést a hősökről. Az ünnepélyes eseményt koszorúzás zárta.

0

Hogy VOLK…!

0

Oláh Miklós, a polihisztor