in ,

Szarvason rendezték a megyei polgármesterek jubileumi labdarúgó találkozóját

0

Négy megye, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megye polgármesterei csaptak össze Szarvason, egy barátságos futballrangadón. 25 éve, 1995-ben indult útjára az a kezdeményezés, melynek célja a sportág népszerűsítése, ezzel együtt pedig a támogatási lehetőségek bővítése volt.

– Még a Piller Sanyi bácsi vezette MLSZ időszakában született az ötlet, hogy hozzuk egy kicsit közelebb a polgármestereket a labdarúgáshoz. Annak idején ugyanis nem volt kötelező önkormányzati feladat a sporttámogatás, ezért nagyon sok múlott azon, hogy az adott polgármester szereti-e a sportot vagy nem. Ez volt a kezdeményezés alapja, s bíztunk abban, hogy egy társasági, közösségi esemény sokat lendíthet az ügyön. 25 év elteltével azt mondhatjuk, hogy sikeres a találkozó, hiszen negyedszázadon keresztül fenn tudott maradni, illetve sokat változott a településvezetők futballhoz való hozzáállása – mondta el Dankó Béla országgyűlési képviselő, az MLSZ elnökségi tagja.

Hangsúlyozta, az eltelt időszakban a TAO források jóvoltából sikerült újjávarázsolni a megye szinte minden focipályáját, és a fiatalok nagyon jó körülmények között sportolhatnak. Mindemellett megváltozott a finanszírozás is. A Magyar Labdarúgó Szövetség a működési költségek mintegy 90%-át átvállalja a csapatoktól, csak a fennmaradó részt kell hozzátenniük az önkormányzatoknak.

Továbbá sikerült növelni a sportág tömegbázisát is. Az intézményi és egyesületi programoknak köszönhetően kb. százezer fővel emelkedett az aktívan futballozó gyermekek száma. S bár tudják, hogy mindenkiből nem lehet profi játékos, a közösségépítés, a hasznos időtöltés és az egészséges életmód terén nagyot léptek előre.

Sipos Jenő MLSZ szóvivő örömmel tapasztalja, hogy a polgármesterek nagy többsége szereti és támogatja a futballt. Ennek egyik megnyilvánulási formája ez a találkozó, ahol sportszerű játék mellett és jó hangulatban zajlanak a mérkőzések.

Kitekintésként elmondta, a 2010-ben felállt új elnökség végrehajtotta legfontosabb feladatait. Sikerült fejleszteni az infrastruktúrát, így a fiatal sportolók megfelelő körülmények között ismerkedhetnek a játékkal. A megépült stadionok nemzetközi mérkőzéseknek is helyet adtak. Ilyen volt pl. a női Bajnokok Ligája döntő, amelynek először Magyarország szolgált helyszínéül. Mindazonáltal úgy látja, hogy a klubok felelőssége a minőségi munka megteremtése, vagyis rajtuk múlik, hogy milyen futballistákat nevelnek ki. Elégedetten tekint többek között az U17-es válogatottra, akik nemzetközi szinten is megállták a helyüket.

A rendezvényen hajdani kiváló futballistaként jelen volt Gellei Imre volt szövetségi kapitány, illetve Szalay Miklós, Básti István és Pásztor József egykori válogatott, olimpiai bajnok labdarúgók is.

A körmérkőzéses tornát végül – az előző évekhez hasonlóan – Heves megye nyerte. Mögöttük Nógrád, majd a megyei polgármesterekből álló alakulat örülhetett a dobogós helyezésnek.

0

A Nagyszénás elleni győzelemmel a 4. helyen zártuk a szezont

0

Hogy VOLK…!