in ,

Állati nyomozás a Körösvölgyi Látogatóközpontban

Körömi Krisztina (Fotó: Hegedűs Éva)0
Körömi Krisztina (Fotó: Hegedűs Éva)

Több programmal is csatlakozott a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark a Magyar Nemzeti Parkok hete rendezvénysorozathoz. A hazai parkokat népszerűsítő kezdeményezés részeként családi felfedezőtúrára vártak mindenkit az Anna-ligetbe. A játék a „Két lábbal négy láb nyomában” címet viselte. A vállalkozókedvű csapatoknak ki kellett deríteniük egy állatparki rejtélyt, mégpedig úgy, hogy hat helyszínen kisebb fejtörők várták őket.

Körömi Krisztina, az látogatóközpont vezetője elmondta, különösen az iskoláscsoportokat és az osztályokat sikerült megszólítaniuk, de a családok is előszeretettel választották a kiegészítő programot. A látogatóknak egy számrejtvényt kellett kibogozniuk, amelyet az európai bölény, a jávorszarvas, a róka, a vaddisznó, az uhu és a gímszarvas őriztek.

Hozzátette, emellett szombaton és vasárnap kenutúrára várták az érdeklődőket, Tóth Tamás vezetésével. Június 1-jén a Bikazugba lehetett lapátolni, egy nappal később pedig a történelmi Magyarország közepét lehetett evezővel megközelíteni. A Körös-Maros Nemzeti Park területén pedig – Kopáncs-pusztán, Montág-pusztán – szalakóta bemutatónak, gyűrűzésnek és vércsés délutánnal lehettek szemtanúi az érdeklődők.

– Azt tapasztaljuk, hogy programfüggő, mekkora közönséget tudunk megszólítani. Az olyan érdekes és különlegesnek számító felhívások, mint egy látványetetés, egy túravezetés vagy egy ilyen játék, mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Voltak olyan csoportok, akik már hónapokkal a meghirdetett időpont előtt bejelentkeztek, és olyanok is, akiknek a figyelmét a helyszínen hívtuk fel a lehetőségre. Ők is nagyon jól szórakoztak – osztja meg a május 28. és június 2. között futó program konklúzióit.

Bár a pontos létszám egyelőre még nem ismeretes, annyi bizonyos, hogy több száz főhöz jutottak el. Ebben az is közrejátszott, hogy megkezdődött az osztálykirándulások időszaka, és az általános iskolás korosztály különösen fogékony volt a lehetőségre.

A helyes megfejtők között a héten számos nemzeti parkos nyereménycsomagot sorsolnak ki, a legszerencsésebb pedig egy éves állatparki bérlettel lehet gazdagabb.

Kitért arra is, hogy a 2014-es nyitás óta folyamatosan növekszik a látogatószám. A tavalyi év ezen időszakához képest közel 40%-kal növekedett a vendégforgalom, ami a szezonra nézve bizakodásra ad okot.

A látogatók igényeit a jelenleg is zajló fejlesztésekkel igyekeznek kielégíteni. Egy GINOP-típusú pályázatnak köszönhetően épül egy foglalkoztató épület a Kákafoki-holtág partján, és egy fásított parkolót is kialakítanak.

A folytatásban egy rajzversennyel szeretnék az állatokra irányítani a figyelmet. „Az én állatparki cimborám” címmel meghirdetett felhívásra június 14-i várják a nevezéseket óvodás, általános és középiskolás kategóriában.

Ezt követően, a nyári szünet első hétvégéjén elindul a szünidei állatmustra, amelynek keretében minden vasárnap a vendégek az állatpark egy-egy népszerű lakóját ismerhetik meg közelebbről, s meg is kóstoltathatják velük kedvenc csemegéjüket.

0

Szertelen nyarat kíván a KEF

0

Nemzeti Összetartozás Napja…közös lélekrezdüléssel