in ,

Podani Milán – a szerény motorakrobata

Podani Milán, Szenes János és Dancsó Tibor (Fotó: Szabó Emőke)0
Podani Milán, Szenes János és Dancsó Tibor (Fotó: Szabó Emőke)

Hétfőn este az első ingyenes előadás a Szarvasiak a víz fölött este volt. A házigazda Sipos Zoltán a Körös Televízió ügyvezető igazgatója volt. Jelen sorok írója színházról szokott írni, a sport nem erőssége. Természetesen, mint minden szarvasi tudom ki Podani Milán, hiszen a Körös TV jóvoltából többször láttam milyen fantasztikus mutatványokat képes megtenni motorján. Hétfőn megtudtam azt is, hogy nagyon szerény, ugyanakkor nagyon tudatos, felkészült, határozott fiatalember, aki 21 évesen már komoly eredményeket ért el az általa választott sportban.

A kérdező Szenes János volt, akinek Podani Milán elmondta, hogy 11 évesen kezdett el versenyezni, de már pici korában motoron ült. Első jelentős motorja ma is megvan, és mindig nagyon komolyan veszi a versenyzést. Megtudhattuk, a motor-akrobatika lépéseit, az első az egykerekezés elsajátítása. Minden gyakorlatot, amit bemutat hosszú gyakorlás előzi meg, sok az esés, amit szintén meg kell tanulni.

Célja a nemzetközi megmérettetés, amely elkezdődött, de ez nem megy egyik napról a másikra. Részt vesz a versenyeken segítőként a magyar versenyzővel, aki Milánt tartja utódjának. Nemrég Németországban Európa bajnokságon 6. helyezett lett.

Podani Milán több jótékonysági bemutatón vett részt, ami azt jelenti, hogy a teljes bevétel az adott célra megy, így a Gyulai Koraszülött mentő beszerzését, és az orosházi kórház beteg gyermekeit segítette motorozásával, ami nagyon megható és példát mutató a fiatal sportolótól nem csak kortársainak.

Volt még egy vendég Dancsó Tibor, aki szintén motorakrobatikával foglalkozik és Milán barátja.

Az este végén, amikor Szenes János elköszönt Podani Milán még szót kért, mert fontosnak tartotta elmondani, hogy mindenki, aki motorra ül megfelelő védőruhában tegye azt, mert fő a biztonság.

A Körös Televíziónak köszönhetően megkaphattam azt az anyagot, amit Bakulya Anna készített Podani Milánnal, és édesapjával Podani Mihállyal. Néhány gondolatot ebből szeretnék leírni.

A 21 éves akrobatikus motoros elmondta, hogy más a versenyzés, és más a bemutató. A verseny sokkal kötöttebb, feszültebb koncentrációt igényel. Itt lehetőleg nem szabad hibázni. A versenyen csak a motorra szabad figyelni. A bemutató lazább, itt lehet hibázni, és itt lehet a közönségre is figyelni, mert ez a közönségért van. De mind a versenyzést, mind a bemutatókat nagyon szereti. Elmondta azt is, hogy kötődik Szarvashoz, szereti Szarvast.

Podani Mihály, aki fia mellett többek között a marketinges feladatokat látja el elmondta, hogy természetesen van aggodalom, és van kétely benne a mai napig, de Milán bebizonyította, hogy tud uralkodni a járműve felett. Persze mindig vannak esések, amit meg kellett tanulnia. Az új gyakorlatok a fokozatosság elvén épülnek fel, egyik a másikra, sok sok gyakorlással. Fontosnak tartja, hogy mindent kielemeznek, úgy fejlesztik tovább a mozdulatsorokat.

Milán Junior bajnokként kezdte, és nem régen Balmazújvárosban II. helyezett lett. Milán a kihívások embere – mondta a büszke apa.

Podani Mihály és Milán is elmondta, hogy a védőruha nagyon fontos, hiszen a védeni kell a testet az esés ellen, és ma már nagyon jó védőruhák vannak – az apa úgy jellemezte, olyan, mint egy páncél. Eséskor ellenkező irányba kell esni, mint a motor. A motort össze lehet rakni újra, az ember testi épsége a fontos.

A teljes riportot a Körös TV – én láthatják. Köszönöm, hogy megnézhettem, hogy felhasználhattam.

A fotókat Szabó Emőke készítette.

Frankó Dániel

Frankó Dániel a diák küzdősportok világjátékán

Játék csak sörbarátoknak!