in , ,

Házasság Palermóban

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Vasárnap este a Nemzeti Színház előadása a Házasság Palermóban a szakadó eső miatt elmaradt, ezért hétfőn este került színpadra. Azok a nézők, akik a második napon is eljöttek, nem csalódtak az előadásban.

A VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 4. versenyprogramja a Nemzeti Színház előadása Carlo Goldoni Házasság Palermóban című előadása Magyarósi Gizella fordításában, Kiss Csaba Jászai Mari-díjas és József Attila-díjas művész rendezésében.

A nézők beérkezésekor a színészek már a közönséggel párbeszédet folytatva, köztük járva bevonták őket az előadásba, ez nagyon jó kezdés.

A folytatásban is tartott a vidám, közvetlen hangulat, a színészek – mindannyian – nagyon jó játékkal kötötték le a nézőket a nagyon hosszú 2 óra 45 perces előadással.

A közönség az esküvő másnapján kapcsolódik be a történetbe, ami Palermóban játszódik. A Terrazzani ház ifjú ura, Giacinto gróf (Bakos-Kis Gábor) megnősült, szerelmét, Doralice-t (Barta Ágnes) vette feleségül, aki nagyon kedves és nagyon gazdag ráadásul szintén szerelemből ment férjhez. Édesapja, Pantalone de ‘Bisognosi (Bodrogi Gyula Kossuth-díjas) 20 ezer aranyat adott hozományul az íjú szerelmeseknek. A hozományt az apa, Anselmo Terrazzanni gróf (Blaskó Péter Kossuth-díjas) kaparintja meg, akiről kiderül, hogy elszegényedett, így a pénzt hamar költeni kezdi szenvedélyére, a régiségekre. Felesége, Izabella grófné (Bánsági Ildikó Kossuth-díjas) régen vágyik ékszerekre és ruhákra, amit most meg is kap. Azonban lenézi menyét, mert nem grófkisasszony, eszébe sem jut, hogy a pénzt neki köszönheti. A dolog odáig fajul, hogy az ifjú pár egyetlen fillért sem kap, ám Doralice fellázad anyósa ellen.

A történet két nagyon fontos szereplője Colombina, Isabella szobalánya (Györgyi Anna), aki „palermói lány” és Brighell, a ház barátja (Farkas Dénes), akik alaposan felkavarják – saját hasznot remélve – az amúgy is forrongó ház mindennapjait.

Nagyon jó, színvonalas játékot láttunk minden színésztől, de talán Györgyi Anna volt az, aki kiemelkedett játékával, azért is, mert több színt tudott megmutatni, alkalma volt a játékosságra, amit remekül ki is használt a színművésznő. Bánsági Ildikó káprázatosan alakította a nemességét fitogtató grófnő szerepét. Blaskó Péter a családfő, aki boldog, hogy szenvedélyének a régiséggyűjtésének hódolhat, hiszen pénz állt a házhoz, békét szeretne és főleg nyugalmat, tökéletes alakítás a színművésztől. Bodrogi Gyula derűs, ravasz, békét szerető gazdag kereskedője leplezi le a szobalány és a barát mesterkedését. Bebizonyítja, hogy ugyan nem gróf, de sokkal okosabb Terrazzanni grófnál. Bodrogi Gyula szintén kimagasló alakítást nyújtott. Barta Ágnes vidám, kedves, harcias, büszke Doralice-t vitt színpadra, kiváló játékkal, üde volt a színpadon. Bakos-Kis Gábor ifjú férjként békét szeretne anyja és felesége között, hiszen mindkettőt szereti. Jó színészi játékkal, énekhanggal, hangszeres tudását is megmutathatta. Farkas Dénes csavaros eszű barátként mindenkivel jóban van, de mindig saját hasznára dolgozik, szintén remekül alakította szerepét.

A szép díszlet- és jelmezterveket Balla Ildikó tervezte, zenei vezető Verebes Enikő, dramaturg Kulcsár Edit volt.

Nagyon jó volt szarvasi színpadon látni újra Györgyi Annát, de nagy öröm volt Bánsági Ildikót, Blaskó Pétert és Bodrogi Gyulát is a Vízi Színház színpadán megnézni.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Varga Viktor, dr. Dósa Zsuzsa és Csasztvan András (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0

Kövesd a Szarvast!

0

Podani Milán karnyújtásnyira a dobogó csúcsától