in ,

Hatvanadik születésnapját ünnepelte az ország legidősebb kertbarát köre

Mótyán Tibor (Fotó: Hegedűs Éva)0
Mótyán Tibor (Fotó: Hegedűs Éva)

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének a nyilvántartása szerint a Tessedik Sámuel Kertbarát Kör volt az első hivatalosan bejegyzett szervezet. 1959-ben a Mótyó-zugi iskolaépületben tartotta alakuló ülését, mintegy 25 fővel. Alapítója és vezetője Szalai Mihály, a HAKI akkori igazgatója volt. Összejöveteleiket főként azért tartották Mótyóban, mert a tagság túlnyomó többsége ott lakott. Célként elsősorban a kertészkedés hagyományos és új formáinak elsajátítását, továbbadását tűzték ki, emellett pedig fontos volt a meglévő ismeretek cseréje is. Az alapfilozófia az évtizedek alatt semmit sem változott: a tagságot kert iránt érzett szeretet és tisztelet tartja össze.

A kerek évfordulóra emlékező kör június 27-én az Árpád szálló dísztermében rendezte ünnepi közgyűlését. Hajdú Pál, a kertbarát kör titkára köszöntötte a megjelenteket, akik között képviseltették magukat az ország számos pontjáról érkezett társszervezetek, az önkormányzat és a civil közösségek vezetői is.

Zahorecz Pál újtemplomi evangélikus lelkész és dr. Libor Bednár, a poprádi testvérgyülekezet lelkésze megemlékeztek azokról az elhunyt tagokról, akik már nem lehetnek közöttük. A legfrissebb és az egyik legfájóbb veszteséget Demeter Péter szakmai vezető halála jeleni, akinek a széke üresen tátongott. Valamennyiük emlékére két gyertyát is meggyújtottak, illetve feltűntek a hatvan év történéseiből összeállított fotókiállításon is.

Mótyán Tibor elnök köszöntőjét két nagy egységre osztotta. Elsőként – a teljesség igénye nélkül – ismertette a kör tevékenységi körét, a második felében pedig arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi az az erő, ami ilyen hosszú időn keresztül összetartotta a közösséget.

Egyebek mellett szólt arról, hogy a szakmai előadások, bemutatók mellett több mint 30 éve – elnöksége kezdete óta – minden évben 25-30 összejövetelt tartanak. Évente rendeznek metszési bemutatót, pálinkamustrát, házi bor-és kolbászversenyt, őszi termékbemutatót, ill. szakmai kirándulásokat. Termékeikkel rangos versenyeken igyekeznek öregbíteni Szarvas hírnevét. Az elmúlt hat évtized alatt számításaik szerint mintegy 1500 rendezvényt tartottak, a tagság létszáma pedig meghaladta a félezret.

Kitért arra is, hogy szoros barátságot ápolnak a békésszentandrási, gyomaendrődi és a kondorosi körökkel.  1996-ben önálló szervezetté váltak, találkozásaik helyszíne azóta a szarvasi szlovák önkormányzat székháza. Abban az évben rendezték meg a Szlovák Általános Iskola udvarán az első Szilvanapot, amely azóta a település legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Komoly szakmai kapcsolatot ápolnak a szarvasi Méhész Baráti Körrel, a Város-és Környezetvédő Egyesülettel, valamint tagjai a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének.

– Kétszeres életet él, kinek a múltba nézni öröm – utalt egy római epigrammaköltő soraira. – Most a múltba tekintünk, és örömmel tesszük ezt. S nem csak a kertbarátok, hanem azok is, akik valamilyen közösségnek a tagjai. A múlt örömei és bánatai formálják számunkra a jövőt.

Érintette a taglétszámot is, amely ingadozó, 70-75 fő között mozog. A tagok jelenős része nyugdíjas, ezért is fogadták örömmel a Szlovák Általános Iskola kezdeményezését, amely egy gyakorlókertet hozott létre. Harsányi Botond, az intézmény tanulója versekkel erősítette az elhangzottakat. Egy saját szerzeményt, illetve egy szlovák költeményt adott elő.

– A kert szeretete tartotta össze mindeddig a közösséget – válaszolta meg az általa feltett kérdést. A kertet szeretni kell. Nem csak szólamokkal és szavakkal, hanem áldozatvállalással, kétkezi munkával. Aki így tudja szeretni a kertet, az biztos, hogy a kertjében boldog lesz.

Babák Mihály polgármester beszédében hangsúlyozta, nagy boldogság, hogy van egy egyesület a városban, aki hatvan éve teszi a dolgát. Emlékeztetett Szarvas nagy elődjére, Tessedik Sámuelre, aki azt vallotta, hogy nem csak a túlvilágon kell boldognak lenni, hanem az életben is helyt kell állni. Átadta az önkormányzat ajándékát is. A képviselő-testület határozatba foglalta elismerését, és százezer forintot szavazott meg a baráti társaság számára.

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetség elnöke kitüntetések formájában mondott köszönetet a szarvasi kertbarátoknak. Őt követően kulturális műsor színesítette a programot. Fellépett a Tessedik Táncegyüttes, meglepetésként pedig egy cigányzenekar muzsikált a hagyományos birkapörkölt ebédhez.

A Tessedik Sámuel Kertbarát Kör a jubileum alkalmából egy kiadványt is összeállított, melyben a visszatekintés mellett áttekintést adnak a szarvasi kertekről, és a kertbarát körök jókívánságai is olvashatók.

Baráth Nóra (Fotó: Hegedűs Éva)0

Az alkotások megfejtésén a befogadónak is dolgozni kell

0

A nyitott ablakon át hallatszott a nézők nevetése