in , ,

Örömzene, örömtánc

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia0
Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

A Cervinus Művészeti Fesztivál első ingyenes napján Szarvas Város művészeti csoportjai léptek fel, akik valamilyen módon kötődnek a Cervinus Teátrumhoz. Ezek a csoportok zömmel nagy múlttal rendelkeznek, sokszor vesznek részt a város rendezvényein. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, a műsor szerkesztője a gyors átrendezés közben méltatta a munkájukat. Hihetetlenül pörgős, gördülékeny kora délután, este, ahol nagyszerű emberek zenéltek, táncoltak. Mindannyian saját művészetük mesterei, akik amatőr szinten végzik e tevékenységüket.

Elsőként a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar lépett színpadra Szabados Tóth Gábor irányításával. A csoportnak több évfordulója is van ebben az évben: 60 éves a zenekar, az alapítvány, amely keretében ma működik 20 éves, és az alapító Kozák Lajos 100 éve született. (Elég zavaró lehetett Szabados Tóth Gábor számára, hogy a nappal szemben vezényelte zenekarát.)

A Városi Férfikórus Iváncsó József irányításával két „részletben” lépett színpadra, zongorán Iváncsó Viola kísérte az énekeseket, akik elsőként Kodály Zoltán Elindultam szép hazámból című művét énekelte. Minden elismerésem azért, hogy a férfiak évek óta kitartanak, összetartanak és nagyon sok városi rendezvény műsorát színesítik.

A Városi Kamarazenekar 55 éve van jelen Szarvas zenei életében, a koncertmester Vas István. Tagjai a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola tanáraiból, volt tanítványaiból áll. Hagyományos koncertjeit – advent második vasárnapján, augusztus 19-én – sokan várják. De az Arborétumban, a zöldben megtartott zenei délutánjaik is hagyományosnak mondhatóak.

A Babilon Táncegyüttes Kovács Kriszta vezetésével 2004 óta működik. Kriszta 4 éves kortól foglalkozik a gyermekekkel hipp-happ és színpadi tánc is szerepel a képzésben. Tanítványai folyamatosan versenyeznek, nem csak hazai, de nemzetközi versenyeken is megmérettetik magukat. Látni a gyermekek, fiatalok arcát tánc közben, igazi plusz élmény. A piciktől, a nagyobb lányokig mutattak meg több jelenetet Kovács Kriszta és Kovács Zsanett koreográfiájával.

A Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Tangóharmonika csoportja Iváncsó József tanár úr irányításával lépett színpadra. Jellemzője, hogy a legkisebbektől, a már komoly múlttal rendelkező tanítványok is visszatérnek a fellépésekre. Ezzel a kicsiket is motiválja Iváncsó József, hogy érdemes gyakorolni, hiszen színpadra állni, és tapsot kapni, jó érzés.

Végül, de nem utolsósorban az elmúlt évben 50. születésnapját ünneplő Tessedik Táncegyüttes zárta a programot. Ezúttal két fiatal táncos koreográfiáját mutatták be Oláh Márkó és Nemcsényi Alíz készítette koreográfiával a Szolnoki Országos Néptánc Fesztiválon különdíjat nyertek. Jó volt látni a táncosok mosolyát, az elhivatottságot e műfaj iránt, amellyel megőrzik, továbbadják múltunk darabjait.

Nagyon gördülékenyen zajlott a váltás, a Cervinus háttércsapata percek alatt átrendezte a színpadot, addig Csasztvan András a fellépő csoportról beszélt. Körülbelül 118-an léptek színpadra, nem is lehetett csodálkozni, hogy a nézőtér zsúfolásig megtelt. Valóban örömzenét, örömtáncot mutattak meg a fellépők, mert nem kötelességből, hanem lelkük minden szeretetével veszik elő a hangszert és játszanak, vagy veszik fel a tánccipőt, hogy táncolhassanak, a maguk és a közönség örömére. Komoly, szép, érdekes, színes műsort láthattunk!

A székek alá ezúttal a Cervinus Teátrum ajándékaként 60 darab jegyet rejtettek el, a Macska a forró bádogtetőn című fantasztikus előadásra.

Galambos Edit

A fotókat Gácsiné Petrovics Szilvia készítette.

Dósa Zsuzsa

Harminc éve a pályán

0

Huszonkettedszer éledtek újra az aratási hagyományok Ezüstszőlőben