in , ,

Ilyen sem volt még: öt szarvasi egy vébén

Csépai Barnabás (BSZH SE), Nyerges Áron, Kós Benedek és Opavszky Márk (Fotó: Babák Zoltán)
Csépai Barnabás (BSZH SE), Nyerges Áron, Kós Benedek és Opavszky Márk (Fotó: Babák Zoltán)

Szarvasi szempontból több okból is nevezetes lesz az augusztus 21-25-e között megrendezésre kerülő 2019-es gyorsasági kajak-kenu világbajnokság. Olyan sem volt még, hogy egy világversenyen ennyien induljanak, akiknek a nevelőegyesülete a Szarvasi Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Club volt; Bodonyi Dóra és Bogár Gábor jelenleg a Szolnok, Kuli István Szeged, valamint Dombvári Bence a Honvéd színeiben evez most, de ez a vébé lesz az első, amin egy sportoló, Kós Benedek neve mellett az áll majd, hogy Szarvasi Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Club.

A hétvégén rendezték meg a Körös-Kupa Sándor Tamás emlékversenyt, amin a szombati 200 sprintek után elcsíptük pár mondat erejéig Benit, illetve edzőjét, Nyerges Attilát, és arról faggattuk őket, hogyan sikerült ez.

– Két válogató alapján kivívtam, hogy enyém lehet az 500 méter az U23-as vébén. A felnőtt vébét rendező ország joga kiválasztani, hogy melyik nem olimpiai számot akarja megrendezni. Ez Szegeden az 1000 négyes lesz, ezért behívtak a négyesbe, mentünk egy-két kört, és jónak bizonyultunk. A szétlövést megnyertük. A végén már csak a Honvéd jött, elég szoros küzdelemben nyertünk. Én nagyon élveztem belülről – foglalta össze Beni a történéseket.

Ehhez egy kis magyarázat: az U23-as vébét augusztus 1-4-e között a romániai Pitestiben rendezi meg a nemzetközi szövetség, az ICF. Erre Beni K1 500-on kvalifikálta magát. Az augusztus végi felnőtt vébé válogatójára próbára beültették a K4 1000-es egységbe, “mentek egy-két kört” és megnyerték. A szövetség elnöke a két világverseny közelsége miatt úgy döntött, hogy nem indulhat mindkét vébén, ezért Beninek el kell engednie az U23-ast.

A K4-es egység a következőképp fog rajthoz állni: Erdősi Csaba (Győr), Tóth Dávid és Kulifai Tamás (UTE), valamint Kós Benedek Szarvasról. Miután Beni még nem ment felnőtt vébén, így Kulifai Tamás véleményére hagyatkozik, aki szerint jól megy a hajó, igyekeznek egy dobogót elcsípni, de a nemzetközi vizekről érkező mezőnytől is sok függ majd.

Pitestiben sem maradunk szarvasi versenyző nélkül, az ifjúságiak között indul Opavszky Márk K4 500 méteren. Társai Tamási Zsombor, Szendy Maximilián és Vajda Bence lesznek.

Túl vagyunk a racicei Európa-bajnokságon, mondta Nyerges Attila edző, aki jelenleg a szövetségnél az utánpótlás felkészítésével van megbízva. Csapatából Törköly Zoltán és Nyerges Áron jutott ki az kontinensviadalra.

A Majoros Mátyás–Nyerges Áron ifjúsági páros K2-ben ezüstérmes lett, a Kiss–Balogh–Takács–Nyerges egység 500 méteren az ifik között csupán 0,01 másodperccel maradt le az A-döntőről.

Megint egy kis segítség az értéshez Nyerges Attila által: mindkét magyar válogatón az első hely automatikusan vébé, a második Eb. indulást jelent.

A kép a hétvégi Körös-Kupa Sándor Tamás Emlékversenyen készült, amin K4 200-on összeült a három cikkben említett szarvasi utánpótlás-versenyző, illetve a szentandrási Csépai Barnabás. A képen balról jobbra: Csépai Barnabás (BSZH SE), Nyerges Áron, Kós Benedek és Opavszky Márk.

Akkor nincs más hátra, mint a szegedi vébén Beninek, Bodonyi Dórának, Bogár Gabinak, Dombvári Bencének és Kuli Pistinek szurkolni, na meg a többi magyar színekben indulónak!

0

Valahol Európában

Dósa Zsuzsa, Polák ferenc és Nádházy Péter (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0

Vasárnap esti kabaré