in , ,

Fiatal artisták mozgásszínházi cirkusza

Fotó: Babák Zoltán

Hétfőn este két előadást is láthatott a néző a Vízi Színház színpadán. Az első a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Intézet közös produkciója, a második a keddi Cirkuszvarázs próbájába engedtek bepillantást az alkotók.

A Baross Imre Artistaképzősök mozgásszínházi cirkuszt hoztak Szarvasra, hiszen ma már kevés az, ha valaki egy jó gyakorlatot elsajátít, és azt ügyesen végre is hajtja. Egyre népszerűbb, hogy a gyakorlatok egy történetet meséljenek el. Így történt ez tegnap, amikor egyórás mozgásszínházat láttunk a fiataloktól, akik egy kerek történetet mutattak be. „Egy kislány elszökik otthonról a cirkuszba, eltéved az erdőben, furcsa alakokkal találkozik. Vajon hazaér ismét, megtalálja a szüleit? Megmarad a rémálma, netán rálel az álmában szereplő cirkuszra?” írja a szinopszis. Közben természetesen a cirkuszművészetben jártasságukat is bizonyították a fiatal artisták. Láthattunk hatalmas szőnyegen akrobatikus elemet, de buzogánnyal, kis- és nagylabdával, karikával zsonglőrködni, és karikában forogni, handstand, kötél, trapéz és tissue-n bemutatott számokat, egykerekű biciklivel gyakorlatot – többek között. De volt egy története, ezért nem hagyományos cirkuszi előadást láttunk, amely műfaját tekintve mozgásszínházi cirkusz, vagy történetmesélő cirkusz, amelyben minden résztvevő fontos. A cirkuszművészetben csak közösen, együtt érhető el siker, segíteni a másikat, bízni egymásban, mert bizalom nélkül nem megy ez a látványos, lélegzetelállító mutatvány sokasága.

Akik „meséltek” és közben izgalmas gyakorlatokat mutattak be: Bódi Adél, Buti Gordon, Buti Olivér, Grandpierre Gabriel, Gróf Olívia, György Tibor, Hanusz Dóra, Hernádi Mihály, Jagudits András, Losonczi Letícia, Molnár Gréta, Nagyhegyi Sára, Nyerges Anna, Papdi Alíz, Svébis Dóra, Szőllösi Sztella, Sakova Anna, Vida Rózsa Eliza, Wetzl Virág, Zsálek Áron.

Az este két rendezője Stefan Haves és Döbrei Dénes, a látványtervező Nagy Viktória, a rendezők munkatársai Megan Dooley és Csicsely Zoltán. Felkészítő tanáraik – Dobos Helga, Losonczi György, Tóth Edit. Vagyis többen segítették ezt a különlegesest létrejöttét.

Fontosnak tartom leírni, amit a szinopszisban olvastam: „Az előadás egy több hónapos workshop eredménye, amelyet Stefan Haves, a Cirque du Soleil bohócmestere és casting vezetője és Döbrei Dénes táncos-koreográfus tartott 2019 tavaszán a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjai számára. A közös munka célja az volt, hogy párbeszédet hozzon létre az artistaművészet és a színházművészet között. Az oktatók fontosnak tartották, hogy a fiatal artisták a produkció létrehozásával egy időben megismerjék a saját testüket, a lelki világukat és erősíteni tudják a kreatív viszonyukat ahhoz a munkához, amivel éppen foglalkoznak.”

A mozgásművészetben benne van a tánc, a színészi játék, az artistaművészet, a zene, amely nélkül nem működne, vagyis őszművészet, amely hétfőn este látványos előadás keretében vált valóra.

Az este második részében a keddi Cirkuszvarázs próbájába engedtek betekintést az alkotók.

Galambos Edit

Seidl Ambrus (Fotó: Hegedűs Éva)0

Imádkozzatok értem!

Dr. Kozma Gábor rektor0

Elstartolt a „Járd végig!” program Szarvason