in ,

Táborral népszerűsítette a sárkányhajózást a Körös Dragon SE

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Bár egy kis izomláz nélkül senki sem úszta meg, minden gyermek hősiesen állta a sarat az első sárkányhajótáborban. A Körös Dragon Sárkányhajó és Szabadidő Egyesület július 24-28. között rendezett táborának az volt a célja, hogy a gyermekeknek a nyári szünetben tartalmas elfoglaltságot és közvetlen élményt nyújtsanak a mozgás örömén keresztül, valamint megismertessék velük a vízi közlekedés és a sárkányhajózás alapjait.

– Az idei az építkezés éve. Nem csak arra gondolok, hogy beadtunk egy pályázatot, és szeretnénk az épületünket bővíteni, hanem a junior csapatunkat is megerősítjük. Már tavaly is terveztük hasonló tábort, de a versenyek és egyéb események miatt nem maradt a szervezésre időnk. Ez a hét lehetőséget ad arra, hogy megismertessük közelebb hozzuk a gyerekeket ehhez a sportághoz, valamint a közvetlen vizes környezetükkel és az élővilággal is szorosabbra fűzzék a kapcsolatot – avat be a kezdeményezés hátterébe Szító Szabolcs, az egyesület elnökhelyettese.

Hangsúlyozta, nem edzéseken vettek részt a gyerekek, hanem azt tartották szem előtt, hogy a táborlakók felfedezzék lakóhelyük szépségeit. Így ha azt látták, hogy gyengülnek az evezőcsapások, rövid pihenőket iktattak be, majd új lendülettel vágtak neki az aznapi távnak.

A programok során a gyermekek a sárkányhajó evezéstechnikájának elsajátítása mellett felfedezték a Szarvasi Arborétum legújabb attrakcióját, a Csodaösvényt. A játék során megmentették a Pepi-kert tündérét, majd sárkányhajóval végigjárták az Arborétum Vízi Tanösvényét. Egy hosszabb vízitúra során betekintést kaptak a Körös- Maros Nemzeti Park munkatársától, Tóth Tamás természetvédelmi területfelügyelőtől a Holt-Körös élővilágába is. Útjuk a Jégmadár Vízi Tanösvényen keresztül vezetett.

A víz több formában megjelent a táborban. Az evezés mellett az utolsó napon a Szarvas-Fish Kft. telephelyén tettek látogatást, ahol Müller Péter cégvezető számos hasznos és érdekes információval látta el csapatot a halakról.

Mindazonáltal természetesen a játék sem maradhatott el. A tábor szervezői igyekeztek a 7-14 éves korosztályú gyermekcsoportból közösséget kovácsolni, melyre a mozgásos csapatépítő játékok és a logikai társasjátékok kiváló alkalmat biztosítottak.

– Elfáradtam, izomlázam is van, de nagyon jól érzem magam – összegezte testi-lelki állapotát a negyedik napon a kilencéves Vanda, aki Kondorosról érkezett a táborozók közé. – A törzsemet, a karomat és a lábamat is beleadom, hogy minél erősebben tudjak evezni, és úgy gondolom, hogy egyre jobban megy. Nekem nagyon megtetszett a sportág, ha lehet, szeptembertől szeretném folytatni.

A mozgalmas hetet egy családi program zárta. A szülők, nagyszülők, testvérek részvételével tettek egy sárkányhajó túrát, ahol a gyerekek bemutathatták a hét folyamán tanult evezési technikát. A csapat vállalta még azt is, hogy a fahíd alatt „megkeresztelkedjen” a Körös vizével.

A szervevők külön köszönetünket fejezik ki a tábor létrejöttét segítő támogatóknak: a Szarvasi Arborétumnak, a Körös- Maros Nemzeti Parknak, a Szarvas Fish Kft.-nek és Nyerges Miklósnak.

Péter Erika és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán)0

Szenes János vendége a költő, Péter Erika

0

Lili és Lali Meseországban