in

A célok nélküli generációnak adott útmutatást a Vektor tábor

0

A gondolatébresztésben segítette a fiatalokat az a Kárpát-medencei Vektor tábor, amely 4. éve Szarvason valósul meg. A főként 18-25 év közötti, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai, felvidéki és magyarországi részvevők ezúttal az „Epic sodródás” témakörét járták körbe, mely napjaink cél nélkül sodródó generációját jellemzi.

– Minden évben volt a tábornak egy tematikája. 2016-ban a munkaerőpiac és vállalkozóvá válás került előtérbe, ezt követően az önismeret, majd a prezentációs készség, projektervezés. Most egy olyan „outdoor” tréninget tervezünk, amelynek keretében megszakítjuk a digitális világgal a kapcsolatot, és kimegyünk az erdőbe. A csoportok számára nem csak szellemi, hanem fizikai kihívás is lesz – beszélt Kiss Ákos tréner az eddigi tapasztalatairól. – Úgy érzem, összességében itt 3-4 nap alatt mindig tudunk adni egy kis útravalót a fiataloknak, melyet a későbbiekben tudnak hasznosítani.

Azzal mindannyian egyetértenek, hogy az okostelefonok megjelenésével gyökeresen megváltozott a fiatalok élete. Nincsenek olyan perceik, óráik, amikor pusztán önmagukkal lehetnének, hanem egyfajta pótcselekvésként mindig az érintőképernyőn mozog az ujjuk, ill. felesleges, olykor értelmetlen videók és üzenetváltások teszik ki napjaik jelentős részét. Ebből fakad, hogy gyakran nem gondolkodnak el a céljaikon, hanem egyszerűen hagyják, hogy az események megtörténjenek velük.

Völgyes János Zoltán, a Fine Alapítvány kuratóriumi elnöke a probléma másik okát abban látja, hogy a fiataloknak viszonylag korán kell döntést hozniuk a pályaválasztásról. Tizennyolc évesen még gyakran nem tudják, mivel szeretnének a későbbiekben foglalkozni, az egyetem, főiskola elvégzése után pedig egy olyan hullámvasútra kerülnek, amelyről nem, vagy csak komoly áldozatok árán tudnak leszállni.

– Úgy látom, hogy a fiatalok nagyon szeretik a magyarországi környezetet, és itthon szeretnének boldogulni. A külhoni magyarok sem feltétlen vágynak másik országba. Ha itthon megkapnák ugyanazokat a lehetőségeket, akkor szerintem nagyon szívesen maradnának – érintette az útkereséssel szorosan összefüggő kérdések egyikét, az elvándorlást.

A tábort hivatalosan Babák Mihály polgármester nyitotta meg. Egyebek mellett arról beszélt, hogy Szarvason is éltek olyan nagy példaképek, akik utat mutattak. Közülük többen máshol is tanultak és tapasztalatot gyűjtöttek, de végül szűkebb hazájuk felvirágoztatására fordították a tudásukat.

– Kitárult a világ, de nem mindig tudjuk, hogy mi a jó nekünk. A motivációt, a célokat keressük, amelynek megoldását gyakran egy jó munkahelyben látjuk. Szeretnénk jól keresni egy olyan helyen, ahol jut idő a családra és a barátokra is. Emellett nagyon fontos, hogy szeressük, amit csinálunk. Mindezt összegyúrni ebben a mai felgyorsult világban nagyon nehéz, de szerintem aki igazán akarja, előbb-utóbb úgyis megtalálja a boldogulását – vélekedett Reczai Lilla, aki újságíróként szerencsére azt csinálhatja, amire mindig is vágyott.

Véleménye szerint az élethez kell egy nagy adag kitartás, bátorság, és az sem árt, ha a nehéz pillanatokban a szerencse mellénk szegődik.

A július 24-28. között rendezett tábor remélhetőleg mintegy 50-60 fiatalnak segített egy-egy élethelyzet megoldásában, és adott útmutatást az életben való boldoguláshoz.

0

Tomboló siker a Monte Cristo grófja

Fotó: Babák Zoltán0

Vastaps a kecskeméti színháznak