in

Több száz fős tömeg nyitotta meg a XXII. Szarvasi Szilvanapokat

0

Minden korábbinál hosszabb sor kígyózott a Cervinus Teátrumtól a nagyszínpadig szeptember 6-án, a XXII. Szarvasi Szilvanapok megnyitóján. A menet élén a megszokott módon a Garagulya Gólyalábasok lépegettek, a ritmust pedig a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar vezényelte. A sort a Muslincák, a város vezetése folytatták, majd a testvértelepülések delegációi, a színes pólókba bújt diáksereg és a civilek zárták. A felvonulók olyan sokan voltak, hogy egy részük nem fért be múzeum előtt felállított rendezvénysátorba.

Elsőként Farkas Sándor parlamenti államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Dél-kelet Magyarország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényeként jellemezte a programot, amelynek a híre nagy utat járt be. Mint mondta, maga is több szállal kötődik a településhez. Itt sajátította el azokat az alapvető ismereteket, amelyek meghatározták élete irányvonalát, és végérvényesen elkötelezte magát a mezőgazdáság mellett.

Emlékeztetett, a szilvatermesztésnek több száz éves hagyománya van hazánkban. Ez idő alatt mindössze a felhasználási módja változott. A lekvár és a pálinkakészítés mellett megjelentek a szörpök, édességek, szilvás ételek és az aszalványok is. Aláhúzta, az ötezer éve termesztett kultúrnövény európai termésének 10-15%-át adja Magyarország. Az alma és a meggy után a harmadik helyen áll a népszerűségi listán.

A számokról szólva elmondta, jelenleg mintegy 6500 hektárnyi területen termelünk szilvát. A legfontosabb termőhelyek közé tartozik Pest, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár megye, de a gyümölcs Békésben is nagy jelentőséggel bír. A nem túlságosan kedvező időjárási körülmények miatt idén közel 60 ezer tonna termés várható, ami elmarad a korábbi, akár 110 ezer tonnát is elérő mennyiségtől. Nehézséget jelent továbbá az alacsony felvásárlási ár, ill. a közeli Vajdaságban produkált termésátlag.

Rámutatott, fontos feladat az elöregedő gyümölcsültetvények megújítása, új, intenzív fajták ültetése és a megfelelő technikák alkalmazása. Mindazonáltal meg kell őrizni a hagyományos fajtákat is.

Úgy véli, Szarvasi Szilvanapok hozzájárul a vidék és az agrárium népszerűsítéséhez, hagyományaink ápolásához, miközben kikapcsolódási lehetőséget és gasztronómiai élményt nyújt.

Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy mindig örömmel érkezik a rendezvényre, mert barátokkal, ismerősökkel és mosolygós arcokkal találkozhat. Véleménye szerint az egyik legszebb fesztiválhelyszínné nőtt ki magát a program, amely nem csak a szarvasiakat, hanem a testvértelepüléseket is összehozza.

Babák Mihály köszöntet mondott a szervező Cervinus Teátrum munkatársainak, akik nélkül nem jöhetne létre a rendezvény. Kifejezte örömét, hogy a fesztivál egy találkozási ponttá vált, amelyre gyakran a településről elszármazottak is hazalátogatnak. Fontos számukra a barátság, a jókedv és gasztronómia is, amelyek ugyancsak meghatározó szereplői a háromnapos programsorozatnak.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kifejtette, Szarvas jelentős idegenforgalmi vonzerővel bír, amelynek egyik eleme a fesztivál. A standokat járva az is kirajzolódik, hogy a helyi gazdák és agrárszakemberi jól vizsgáztak.

Kitért a Magyarok Kenyere programra is, amelyhez a szarvasi gazdák komoly adományokkal járultak hozzá. Jelentős támogatást élvez a megye az agrártámogatásokból is, melynek összege 45,8 milliárd Ft. Továbbá ebben a térségben gyűlt össze a legtöbb aláírás – 16 ezer – az agráriumra fordított, EU-s büdzsé csökkentése ellen is. Hiszi, hogy ez a lendület a jövőben sem torpan meg, és a fejlődés folytatódik.

A testvértelepülések nevében Barót, Bucine, Szilágysomlyó, Poprád, Bucine, Szentegyháza, San Pietro di Feletto, Élesd valamint Nyárasd delegációinak vezetői mondták el gondolataikat. Valamennyien köszönetüket fejezték ki a meghívásért, mondván, a rendezvény a kulturális kapcsolatok mellett egymás közelebbi megismerésére is lehetőséget teremt.

Zárásként a szilva folyékony változata került előtérbe, amellyel koccintottak a résztvevők. A színpadi programok ezt követően négy helyszínen és több tematikus udvaron folytatódtak. A fesztiválsátorban a „Legszebb konyhakertek” és a sportdíjak átadására került sor, a napot pedig a Molnár Dixieland Band és a Dirty Slippers zárta. A nagyszínpadra először a country műfaja költözött be, majd a Cozombolis és a Feláldozhatók szórakoztatták a közönséget. A Kézműves Sörök Udvarán és a Borudvaron több akusztikus zenekarnak lehetett fültanúi az érdeklődők, valamint a könnyedebb műfaj kedvelői is megtalálhatták a kedvükre való programot. A Vízi Színházban a P. Mobil teltházas koncertje tette teljessé a szilvanapok első napját.

Fotó: Zentai Péter0

Ünnepi közgyűlés a Megyenaphoz kapcsolódóan

Fotó: Hegedűs Éva0

Nemcsényi Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szentandráson