in

Újra látogatható a Régi Gyűjtemény

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A Városi Könyvtár Régi Gyűjteménye a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium régi könyvtárának anyagát tartalmazó muzeális gyűjtemény. 2016 óta, mint a megye egyedülálló muzeális könyvtári gyűjteménye része a Békés Megyei Értéktárnak. A 39 ezer kötetes könyvtár gazdag olyan dokumentumokban, amelyek önmagukban is jelentős művelődéstörténeti értéket képviselnek. Elsősorban iskolatörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű helytörténeti anyag. Több mint 2000 RMK (Régi Magyar Könyv) képezi részét a könyvkiadás első évszázadainak időszakából, számos helytörténeti vonatkozású kézirat, az országban máshol alig található értesítőgyűjtemény, a dokumentumok muzeális értékűnek számító elhelyezésmódja teszi egyedülállóvá.

A Tessedik Sámuel Múzeum tervezett felújításával kapcsolatban szükségessé vált az intézménye teljeskörű kiürítése. Mivel az emeleti rész három termében helyezkedik el a Városi Könyvtár könyvgyűjteménye, így a kiürítés a könyvtárat is érintette.

– Elsősorban arra kellett gondolnunk, hogy megvédjük ezeket a könyveket a környezeti hatásoktól, és biztonságos környezetben helyezzük el őket. Az önkormányzat támogatásával mindkettőt meg tudtuk oldani. Dobozokba kerültek az értékes kötetek, a helyszínt pedig a Mittrovsky-kastély jelentette. A falak állandó hőmérsékletet biztosítottak a gyűjtemény számára, és kamerarendszer is védte őket – foglalta össze a költöztetési szempontokat Baginé Tóth Erika könyvtárvezető.

Az intézmény munkatársai rendkívül előrelátók voltak, mert már ekkor megtervezték a könyvek sorrendjét, gondolva a visszaköltöztetés megkönnyítésére.

A munkát végül márciusban kezdték meg. A könyvtár két dolgozója, Liska András és Sárközi Józsefné hétről hétre, szisztematikusan végezták a visszaköltöztetést és pakolást. A szállításban segítségükre voltak a múzeum dolgozói és az iskolai közösségi szolgálatos diákok is.

A Régi Gyűjteményt először szeptember 6-án 10-16 óra között és 7-én 10-12 között tekinthették meg az érdeklődők, ezt követően heti rendszerességgel – szerdánként 14-15 óra között – lesz látogatható.

A múzeum földszintjén ezzel párhuzamosan 95 éves szarvasi Méhész Baráti Kör Egyesület kiállítása volt látható. Szirony György, a kör oszlopos tagja elmondta, a tárlaton egyebek mellett láthatók a korabeli jegyzőkönyvek, bélyegzők, pergetők, kaptárok és számos kézzel készült szerszám is.

Emlékeztetett, régen szinte minden tanyán tartottak méheket. A méz a cukor helyettesítésére szolgált, napjainkban ez az elfoglaltság elmozdult az értékesítés irányába. Céljuk, hogy megtalálják az utat a felnövekvő generáció felé, és egyre többen fogyasszák ezt az egészséges édesítőszert.

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

A szókimondó, cserfes Dorine – Bardon Ivett