in

Megújult épületben fogadja az ügyfeleket a Szarvasi Járási Hivatal

0

Bruttó 600 millió Ft hazai forrásból újult meg a Szarvasi Járási Hivatal épülete. A két ütemben megvalósuló fejlesztés részeként az épület kívül-belül megszépült. Új vakolatot, festést és hőszigetelést kapott, elkészült a tetőszigetelés, illetve napelemek kerültek a tetőre. Megújultak a vizesblokkok, a víz-és csatornahálózat, valamint megvalósult az épület belső (közel 8000 nm) és külső (kb. 1400 nm) színezése, festése. Az épületben mintegy 1300 nm új padlóburkolatot helyeztek el. A hivatal épületgépészeti szempontból is komoly átalakításon esett át, ill. a fejlesztés az ott helyet kapó irodákat, összekötő helyiségeket is érintette.

A szeptember 17-i átadó ünnepségen dr. Takács Árpád kormánymegbízott hangsúlyozta, a közigazgatás 2011 óta olyan jelentős átalakításon ment keresztül, amely alapjaiban megváltoztatta a korábbi szervezeti és feladatrendszert. Főbb jelzőkké az emberarcú, ügyfélbarát és a szolgáltató váltak. Úgy véli, a megváltozott munkaerőpiai és befektetői környezetben Magyarország elsődleges érdeke, hogy működjön a gazdaság, rendelkezésre álljanak a szükséges erőforrások, és – a munkaerőhiány kezelése mellett – növekedjen a foglalkoztatottság.

– Minden szervezet cselekvőképessége a végrehajtás szintjén dől el, ezért azt kell erősítenünk. Ilyenek a járások, a kormányablakok, és ezt a célt szem előtt tartva a Miniszterelnökség támogatásával rendszerbe állítottuk a kormányablak-buszt is. Ezen túlmenően jelen vagyunk minden településen kirendeltséggel vagy ügysegédi rendszerrel – részletezte az elmúlt időszak lépéseit.

A számadatokról szólva elmondta, a Békés megyei kormányhivatalokban tavaly egymillió ügyfél fordul meg, 40%-uk a kormányablakoknál. Idén már 680 ezer ügyfelet regisztráltak, ami 30%-kal magasabb az előző év azonos időszakához mérthez képest. Az ügyfélelégedettségük nagyon magas, a legutóbbi adatok szerint 93%-os. Ehhez járultak hozzá az infrastrukturális fejlesztések is. Örömmel jelentette be, hogy következő lépésként a hivatalokban hamarosan jelentős bútorcsere történik.

Babák Mihály úgy vélekedett, a közigazgatás az utóbbi években végre a helyére került, és az állampolgárok kiszolgálása vált mérvadóvá. Érintette az épület viszontagságos múltját is, melynek végkimeneteleként az önkormányzat – a kötelezően előírtak felett – a teljes épületet felajánlotta az államnak. Mint mondta, hálás azért, hogy a helyi közigazgatás egy épületben összpontosul, ami egyúttal a XIX. századi városképhez is hozzájárul.

Kérésként a Mittrovszky-kastély ügyét említette meg, amelynek rendbetétele ugyancsak a szarvasiak régi vágyai közé tartozik.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár elismeréssel szólt a település történelmi, kulturális és oktatási értékeiről, melyeknek köszönhetően Szarvas a térség központjává vált. Emlékeztetett, az elmúlt időszakban mintegy 1,5 milliárd Ft fejlesztési forrás érkezett a városba, s bízik benne, a jövőben is tovább gazdagodik Békés megye nyugati kapuja.

– Nem lehet egy ország úgy erős, ha ehhez az államigazgatás nem tud felzárkózni. Az utóbbi évtized megváltoztatta a gondolkodásunkat. A közigazgatásban dolgozóknak nem az államot, hanem az állampolgárt kell szolgálnia. Erről szól a mostani igazgatási modell – mutatott rá az átalakult szemléletmódra.

Hozzátette, jelenleg egy kb. ezeroldalas jogszabálytervezetet tárgyalnak, ami az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést szolgálja. Ennek alapját azoknak a szakembereknek a véleménye, képezi, akik napi szinten ügyintézéssel foglalkoznak. Következő feladatként a jógyakorlatok összegyűjtését és országos szintre való kiterjesztését tervezik.

Hosszú távú céljuk az e-közigazgatás széleskörű megvalósítása, melynek révén az állampolgárok a legtöbb ügyet otthonról intézhetik. Bízik benne, hogy Magyarország 2030-ra odáig jut, hogy társadalmi szempontból az EU legélhetőbb országai között tartják számon.

Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)

Cherchez la femme! – Elmira – Dósa Zsuzsa

290-es csatornán a Körös TV a Telekom IPTV szolgáltatásában