in ,

Újraéled a tradicionális kardvívás Szarvason

0

Tersztyánszky presente – ezzel felkiáltással vette kezdetét az első bemutatóedzés Szarvason, tisztelegve a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó előtt. A sportág újraélesztését Tersztyánszky Ödön 90 éves jubileuma adta, melynek alkalmából néhány hónappal ezelőtt megkoszorúzták a XX. század elején Szarvason élt sportoló emléktábláját. A katonaként és polihisztorként is ismert példakép a településen talált rá a vívásra is, hiszen a Szarvasi Főgimnázium vívóklubjában kezdett el sportolni.

– A koncentráció és a fegyelem nagyon fontos ebben a sportágban. Fel kell mérni az ellenfél mozdulatait, és annak megfelelően tudunk cselekedni. Tersztyánszky Ödönt is észvívónak tartották. A huszas években még nem volt megszokott, hogy elemzik az ellenfél technikáit és megkeresik a gyenge pontjait. Ő ezt tette, köszönhetően mesterének, Borsody Lászlónak –sorolta a rendszer néhány fontos elemét.

A modern kardvívás megalkotójaként is ismert mester szellemisége Szarvason is jelen lesz. Gombár Zsolt edző ugyanis Máday Norberttől tanulta meg a kardvívás alapjait, aki Pézsa Tibor olimpiai bajnoktól sajátította el a technikát. Az ő mestere Szűts János volt, aki maga is Borsody tanítvány.

Trényi Péter, a Magyar Szablyavívó Egyesület békéscsabai tagiskolájának a vezetője a foglalkozást követően elmondta, noha a videójátékok korában nem a kardvívás a legnépszerűbb elfoglaltság, már szinte minden megyeszékhelyen van iskolájuk, és a határon túlra is eljutottak.

– A tudás sosem fog elévülni. Kortól, nemtől függetlenül mindenki megtanulhatja a kardvívást, és magához képest mindenki lehet versenyző. Bár nálunk nincsenek versenyek, mindenki kipróbálhatja magát. Oktatóinkat ki lehet hívni egy párbajra, hiszen a virtus jelen van most is. Egyet azonban sose felejtsünk el: ez egy magyar harcművészet. Legyünk büszkék rá! – biztatott mindenkit a kardvívás elsajátítására.

A szablyavívás tradícióiról szólva elmondta, a harcművészet Magyarországon évszázados múltra tekint vissza. Már a honfoglaló magyarok is mesterien bántak a szablyával, nemzetközi hírnévre pedig a huszárságnak köszönhetően tett szert. Mint ismeretes, a sportág sok hazai olimpiai és világbajnokot is kinevelt.

Érdekességként említette, hogy más sportágak gyakorlói is előszeretettel vívtak állóképességük, koncentrációkészégük javításáért. Szarvason pl. a két világháború között a korcsolyacsapat tagjai űzték ezt a sportot, ami formában tartotta őket a szezonig.

Hangsúlyozták, az edzéseket betartják a fokozatosság elvét. Először fakardot, majd a sportkardot forgatnak, a végén pedig remélhetőleg eljutnak a nagyobb súlyú szablyához is. A biztonság ugyancsak nagy szerepet játszik, ezért a részvevők szükség esetén védőfelszerelést kapnak.

Hisznek abban, hogy a karvívás nem csak a testet, hanem a lelket is megedzi. Az iskola ugyanis katonai vívómesterek tudását viszi tovább, akiknél az elsődleges a becsületesség volt.

A szeptember 10-i bemutatóedzést nagy érdeklődés övezte. Aki azonban lemaradt, kedden és csütörtökön 16.30-kor még csatlakozhat. A foglalkozások helyszíne a Vasút utca 67. (1-es csengő).

Schubert Henriett és Babák Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Babák Zoltán: Elérkeztünk oda, hogy át kell gondolnunk, merre tovább

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad