in , ,

Megosztotta programját a jobbikos színekben induló Csányi Zoltán és Fabó Pál

Fabó Pál, Samu Tamás Gergő és Csányi Zoltán (Fotó: Hagedűs Éva)
Fabó Pál, Samu Tamás Gergő és Csányi Zoltán (Fotó: Hagedűs Éva)

Békéscsabát, Gyulát és Orosházát követően a Jobbik Szarvason is tájékoztatást adott a megyei listáról. Samu Tamás Gergő, a párt megyei közgyűlési frakcióvezetője elmondta, az elmúlt öt évben Gajdos Attilával közösen erősítették az önkormányzatot. A lista élén jelenleg dr. Szabó Ervin áll, aki egyúttal Orosháza polgármesteri posztjáért is ringbe száll. Őt Samu Tamás Gergő, Gajdos Attila, Csengeri Lajos és László Attila Tibor követik.

Kérte a választópolgárokat, támogassák szavazatukkal a párt megyei listáját, mivel fontos, hogy Szarvas kellő érdekképviselettel rendelkezzen. Példaként említette a TOP-os pályázatokat, amelyek egy részét sikerült Dél-Békésből erre a térségre átcsoportosítani. Másrészt úgy látja, a korrupcióvád alá helyezett Simonka György emberei is szerepelnek a Fidesz-KDNP listáján, akiknek a bekerülését mindenképpen meg kell akadályozni.

Csányi Zoltánról a 3. sz. választókerület egyéni jelöltjéről szólva elmondta, régóta oszlopos tagja a Jobbiknak. Korábban a sport területén ért el kiváló eredményeket, hivatásként pedig a biztonságtechnikát választotta.

Bemutatkozásként elhangzott, Csányi Zoltán 20 éve lakik Szarvason, két fiúgyermek édesapja. Biztonsági vezetőként dolgozik a település több nagy cégének, ill. részt vett több nagy rendezvény lebonyolításában, őrzésében.

Problémaként említette az utak, járdák helyzetét, bizonyos helyeken pedig a közvilágítás kérdését. A körzetet járva több lepusztult, romos ingatlannal is találkozott, amelyek nem csak a városképet zavarják, hanem balesetveszélyt is jelentenek. Emellett nyári időszakban a Vízi Színházba érkezők parkoltatása is gondot jelent, amire ugyancsak megoldást kell találnia.

Fabó Pál, az 5. sz. választókerület jelöltje arról beszélt, hogy születése óta a zöldpázsiti városrészen él. Gumijavító, majd gépjárműtechnikai végzettséggel rendelkezik. Bár munkahelye Békéscsabához köti, lokálpatriótának vallja magát, ezért a mai napig Szarvason él.

Sajnálattal tapasztalta, hogy a körzetben az elmúlt ciklusban minimális változásokon kívül semmi sem történt. Szólt a terület sokszínűségéről is, melynek részei a csendesebb utcák, a szarvasi „Rózsadomb”, a „Betlehemként” ismert rész, a Libalapos, a Vajda Péter utca eleje és az Erzsébet-liget is.

Úgy látja, mivel a Holt-Körös turisztikailag fontos része Szarvasnak, nagyobb figyelmet kellene szentelni rá. Véleménye szerint egy olyan szakértői tervre van szükség, amely reálisan megvalósítható, és alkalmas az évről évre jelentkező problémák kezelésére.

Véleménye szerint a körzet ütőerei közlekedési szempontból a Móra Ferenc és Malom utcák, amelyek a ’70-es években épültek. Nagy forgalmat bonyolítanak, amire alternatívát jelentene a Szent István utca és a Benka Gyula utca összekötése.

Kritikaként fogalmazta meg, hogy bár a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ felújítására és a drogprevencióra komoly összegeket költ a város, ez csak tüneti kezelés, a problémákat továbbra sem szüntették meg.

Ezzel ellentétben a fontos fejlesztésekre nem szán az önkormányzat önerőt. Példaként említette az Orosházi úti vasúti átjárót és a Pavilont, ami megérett a felújításra.

Szólt arról is, hogy az ingatlanokkal való visszaélés kisebb üzletággá nőtte ki magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a több örökössel rendelkező lakóházakból a jellemzően kisebbséghez tartozó állampolgárok résztulajdoni jogot vásárolnak, és beköltöznek. A többiek ezáltal kényszerhelyzetbe kerülnek, a megoldást pedig az jelenti, ha nyomott áron eladják nekik az épületet. Véleménye szerint ezeket az ingatlanokat az önkormányzat felvásárolhatná, és a szarvasi fiataloknak kellene felajánlania.

Nem ért egyet az egyház politikai és gazdasági szerepvállalásával sem. Mint mondta, fordítva ülünk a lovon, mert egyre több szociális és oktatási intézmény kerül egyházi fenntartásba, amin keresztül nyomást lehet gyakorolni a hozzátartozókra.

Az egyik legsürgetőbb kérdésnek az Ótemplom előtti egyirányú útszakasz kétirányúvá tételét tartja, mert a jelenlegi állapot a reggeli és a délutáni órákban megbénítja a forgalmat.

Megjegyezte, nem érti, hogy azok, akik képviselői, polgármesteri babérokra törnek, és jelenleg is ott ülnek a testületben, miért nem tettek eddig a problémák megoldásáért. Aláhúzta, ígérni csak akkor tudna, ha a tényekkel tisztában lenne, de azok egyelőre nehezen hozzáférhetők.

Zárszóként elhangzott, sajnos csak Fideszes plakátokkal lehet találkozni a városban. Ennek az az oka, hogy csak olyan tarifával lehetne használni ezeket a felületeket, amit a több párt vagy független jelöltek nem engedhetnek meg maguknak.

Helyi termékek boltja

Többlettámogatást kapott Szarvas a helyi termékek piacára

Csanádi László (Fotó: Hegedűs Éva)0

Tízpontos csomagot ajánl a választópolgárok figyelmébe a NACSE