in

A csabacsűdi hagyományőrzők ámulatba ejtették a közönséget

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Bár sokak egykori nagy kedvence, Poór Péter volt az idősek napja tiszteletére rendezett délután sztárvendége, a helyi fellépők ellopták előle a showt. A Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör kilépett a komfortzónájából, és igazi twistpartit varázsolt a színpadra. A produkció megvalósításában Iványi Gergelyné nyugdíjas pedagógus nyújtott segítő kezet, a sikert pedig a közönség szűnni nem akaró tapsa jutalmazta.

Az október 1-jei rendezvényen a megjelenteket Gilanné Radványi Rózsa önkormányzati képviselő köszöntötte, aki a csabacsűdi Idősek Otthona munkatársaként azonnal megtalálta a közös hangot a szépkorú vendégekkel.

– Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert fáradságos életükkel kiérdemelték, nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre! hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (…) Az öregember nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó a teste, hanem hogy ki lakik benne! – utalt Müller Péter megszívlelendő gondolataira a rendezvény háziasszonya.

Mint megfogalmazta, napjainkban ezek az értékek nem kapnak kellő hangsúlyt, emellett az együttérzés, megértés, odafigyelés és tolerancia területén is vannak hiányosságok. A mai kor embere gyakran nem néz a dolgok mögé, hanem megragad a felszínen. A nevelésben főként a családoknak van nagy szerepük, ezért nagyobb figyelmet kellene szentelni az életbölcsességeket magukban hordozó nagyszülőknek. Jobban megbecsülni azokat az elérhető közelségben lévő tanítómestereket, akik mindennapi jelenlétükkel, munkájukkal segítik a családokat.

Molnár József polgármester köszöntőjében elismerését fejezte ki az ünnepeltek irányába azért a munkáért, amit a családjukért és a településért végeztek. Hozzá hasonlóan Válkovszki Mihály a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke is a tisztelet és a köszönet hangján szólt az egybegyűlteknek, jó egészséget és sok boldog pillanatot kívánva nekik.

A rendezvényen köszöntötték a település két legidősebb lakóját is. Füredi Pálné Ilonka néni október 7-én tölti be a 97. életévét, Sonkoly Pali bácsi pedig már a 98. születésnapja felé közelít.

– Nagyon jól esik, hogy a szervezők ennyire iparkodnak az idősek kedvében járni – árulta el a széksorok között ücsörgő Bálint Istvánné Jutka néni. – Én a mai napig jövök-megyek, tagja vagyok több egyesületnek és csoportnak is, mellette gobelinezek. Mindenhol jól érzem magam, különösen a népdalkört szeretem – beszélt a mindennapokat megszépítő elfoglaltságairól.

A vendégek szórakoztatásáról különböző generációk gondoskodtak. A Hársliget Óvoda apróságai mellet a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói is színpadra léptek. Ezt követően Liszkai Ágnes egy dallal kedveskedett a közönségnek, amely megteremtette az alapot a folytatáshoz, a népdalkör fergeteges, mindenkit lehengerlő műsorszámához.

Molnár Ábel0

Egyedül mászta meg Irán legmagasabb csúcsát a fiatal szarvasi hegymászó

Babák Zoltán (Fotó: Hegedűs Éva)

Babák Zoltán: Szakmai és pártsemleges megegyezésre továbbra is nyitott vagyok