in ,

Ismét külföldi diákok tanulnak a „mezőgazdasági főiskolán”

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A 70-80-as évek idejében jellemző volt, hogy a a Debreceni Agrártudományi Egyetem Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolai Karán fejlődő országokból érkezett diákok tanultak.

Most a Szent István Egyetem vezetésének feltett szándéka, hogy ismét nyit ebbe az irányba. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének, a FAO-nak a támogatásával újra mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnökhallgatók tanulnak Magyarországon, mesterképzés (MSc) szinten.

Az első csoportban a hallgatók hét országból, Afganisztánból, Azerbejdzsánból, Etiópiából, Ghánából, Irakból, Ugandából és Palesztinából, a Gázai-övezetből érkeztek, és a képzésük alatt két évet töltenek Magyarországon, ennek egy részét Szarvason.

Mind a hét országra jellemző, hogy a vízgazdálkodás az agrárium szempontjából alapvetően fontos, jellemezte az első turnus diákjait Dr. Jakab Gusztáv egyetemi docens.

– Szarvason elsősorban a gyakorlati tárgyaikat fogják teljesíteni – mondta Dr. Jakab Gusztáv.– Elsősorban terepi és szántóföldi gyakorlatokra visszük őket, illetve a hidraulikai laborunkban tanulnak majd a szivattyúkról, öntözésről, vízkormányzásról.

Szeptemberi első bemutatkozó órájukra meghívást kapott a Newjság is. Elárulták, nagyon tetszik nekik a város, a környezet, illetve az, hogy ennyi minden kapcsolódik itt a vízhez. Jól érzik magukat. Nagyon lelkesek, nagyon motiváltak, tette hozzá a képzést nyújtó első tapasztalatai alapján Dr. Jakab Gusztáv.

– Remélhetőleg újra el fog kezdődni az, ami a hetvenes-nyolcvanas években jellemző volt, hogy fejlődő országokból tanulók érkeznek a Tessedik Campusra – tette hozzá bizakodva, majd tolmácsolta az egyetem vezetésének e kérését: fogadjuk őket vendégekként!

Szarvasi Piac épület átadó (Fotó: Imre György)0

Átadásra került a helyi termékek piaci üzletsora

0

Fedezd fel hét kontinens élővilágát!