in ,

Tejfeldolgozó üzemet avatott a Szarvasi Agrár Zrt.

Fotó: Rácz István0
Fotó: Rácz István

Közel egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Szarvasi Agrár Zrt. A 70 éves múlttal rendelkező cég az utóbbi években tapasztalható, rendkívül ingadozó tejárakra reagálva tejfeldolgozó üzemet épített Örménykúton. A fejlesztés forrását részben a kormány vidékfejlesztési programjának két pályázata (442 millió Ft) adta, a fennmaradó összeget, mintegy 465 millió Ft-ot pedig önerőből finanszírozták. A projekt várható teljes költsége 944 millió Ft. Az ünnepélyes átadásra október 10-én, az új telephelyen került sor.

Szító Imre, a cég vezérigazgatója beszédében rámutatott, a létesítmény megépítése és sikeres üzemeltetése az utóbbi időszak legnagyobb kihívásának tekinthető. Az építés gondolata 2015-ben merült fel először, a végső döntést pedig 2017-ben hozták meg. A nyertes pályázatoknak 2018-ban örülhettek, további egy évet pedig az üzem megépítése vett igénybe.

– Megnéztük az elmúlt 10 év tejtermelési eredményét, ami több százmillió forint mínuszt mutatott. Saját élettapasztalatunkat és szakmai tanácsokat felhasználva jutottunk arra az elhatározásra, hogy ez így tovább nem működik. Azokat a mély hullámvölgyeket, amelyeket a 60 Ft-tól 90 Ft-ig terjedő tejárváltozás okoz a piacon, úgy lehet kivédeni, ha egy olyan termékbe dolgozzuk fel, ahol ezek az anomáliák kevésbé érződnek. Sokáig tipródtunk ezen a gondolaton, míg végül azt mondtuk, vágjunk bele – avatott be a fejlesztéshez vezető folyamatba.

Elmondta, az üzemben saját termelésű tejből, olasz receptúra alapján magas minőségű, félkemény, érlelt sajt készül. Emellett exportpiacra szánva a másik gyártani kívánt sajtféleség az arab piacon kedvelt Kashkaval típusú, hevített, gyúrt sajt. Alternatívaként felvetődött a belföldi és külföldi piacokon egyaránt felfutó, jelentős mennyiségben értékesíthető süthető, grillezhető sajt gyártásának a lehetősége.

Szólt arról is, hogy az első sajtféleségeket szeptember elején legyártották. Az év fennmaradó részében megkezdik a piaci munkát, s bíznak benne, hogy a termékek magas minőségének és a GMO-mentességnek köszönhetően sikeresek lesznek a magyar, olasz és a közel-keleti piacokon is.

Farkas Sándor miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár elárulta, főiskolai barátság fűzi a cég vezetőjéhez, ezért már a tervezéstől figyelemmel kísérte a folyamatot. Emlékeztetett, az ágazat 2016-ben komoly válságot élt meg, melyből a hathatós kormányzati intézkedéseknek és a világpiaci trendek változásainak következtében tudott csak kilábalni.

– A magyar agrárium sikerének kulcsa az, ha nem pusztán alapanyagtermelő ország leszünk, hanem minél magasabb feldolgozottsági szinten termékeket állítunk elő. Ehhez növelni kell a magyar vállalkozások termelékenységét és hatékonyságát. A modern technológiákat követő mezőgazdaság az, amely révén a versenyképességünket megőrizhetjük, és növelhetjük a hazai és a nemzetközi piacon – nyomatékosította.

Az állattenyésztés helyzetéről elmondta, a kibocsájtás 2018-ban 943 milliárd Ft volt, ami 6%-os emelkedést mutat az előző évhez képest. A szarvasmarha állomány 2019 júniusában 893 ezer darab volt, ami 187 ezer egyeddel több, mint 2010-ben. Az élelmiszeripar napjainkban 4500 vállalkozásnak és 86 ezernek embernek ad megélhetést. A hazai tejfeldolgozó ágazat összesen 294 milliárd Ft termelési értéket, és mintegy 11%-os részarányt képvisel. A fejlesztések közel 10%-a ehhez a szakmához kapcsolódik.

Megjegyezte, jelenleg a nemzetközi piac stabil, s várhatóan ez a trend a jövőben is kitart, köszönhetően a kínai keresletnek és a fejlődő világ növekvő népességének.

Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó cégek nagy szerepet töltenek meg a térség életében. A kormányzat éppen ezért kiemelt figyelmet fordít rájuk. EU-s támogatások formájában a vállalkozásokhoz 21,2 milliárd Ft érkezett, hazai forrásból pedig 15,5 milliárd Ft-hoz jutottak hozzá. Az ágazatot segítette a tej áfájának 5%-ra való csökkentése is. Emellett továbbra is jelen van az intézményekben az iskolatej program. Ennek keretében 4,66 milliárd Ft értékben mintegy félmillió gyermek jut hozzá friss tejhez, ill. tejtermékekhez.

A fejlesztés munkahelyteremtést is magával von. Jelenleg a cég hat főt alkalmaz erre a célra, a kapacitások teljes kihasználásakor pedig további 4-6 fővel bővítik a személyi állományt.

Fotó: Rácz István

Mindhárom polgármester maradt

Újabb diákolimpiai érem, ezúttal kötöttfogásban