in , ,

Babák Mihály szerint jó konstellációjú képviselő-testület alakult ki

Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)
Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály polgármester (Fotó: Hegedűs Éva)

Az október 13-i önkormányzati választás szarvasi eredményeiről tájékoztatta a lakosságot dr. Melis János címzetes főjegyző. Mint ahogyan arról már egy korábbi írásunkban beszámoltunk, az állampolgári jogával élő lakosság 41,9%-a Babák Mihály polgármesternek szavazott bizalmat. A nyolc válaszókörzetben Farkas Tamás (Fidesz-KDNP), Csernus Zsolt (Fidesz-KDNP), dr. Pecsenye Erzsébet (független) Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Csanádi László (NACSE), Molnár Istvánné (Fidesz-KDNP), Sinkovitz Krisztián (Fidesz-KDNP) és Závoda Ferenc (Fidesz-KDNP) kapták a legtöbb voksot.

A töredékszavazatok alapján mandátumhoz jutott még Boross Árpád Levente (Fidesz-KDNP), Kovács Mátyás (NACSE) és Pálinkás Tamás (Jobbik). Ezeket a személyeket a rendszer a korábban felállított lista alapján automatikusan sorolta be. A jelölőszervezeteken belüli egyeztetések során ezen a téren még történhet változás, de legkésőbb az alakulóülésig a kérdés eldől.

A nemzetiségi választással kapcsolatosan elmondta, egy hosszú és bonyolult folyamatról van szó, ami a helyi szavazatszámlálók dolgát is megnehezítette. A Helyi Választási Bizottság tagjai hajnali 3 órakor végeztek a munkával, de az eredmények végül megszülettek. Az öt főre bővült Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai Frankó Anna, Kita Anikó Irén, Kmotricza Margit, Wéberné Hanzó Teréz és Szemenyei Márta lettek, a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot pedig a következő ciklusban Nagy Nikolett, Rostás Zsolt, Romhányi Tiborné, Romhányi Tibor és Jónás Jánosné alkotják.

Babák Mihály köszönetet mondott a lakosságnak, amiért éltek állampolgári kötelezettségükkel, és kifejezték véleményüket. Mint mondta, a megválasztott képviselők összetétele rendívül vegyes: vannak régiek és újak, s ez a sokszínűség a korosztályokban is megjelenik.

– Ez a legjobb konstelláció, ugyanis megvan az átmenet. Az élet olyan, hogy kikopunk bizonyos beosztástásokból, megöregszünk. Kellenek az újak, mert a kollektív bölcsességhez kell a fiatalok hevessége és az idősek megfontoltsága egyaránt – vélekedett.

Elismeréssel szólt az ellenfelekről is, akik vállalták véleményüket, felvállalták önmagukat, és alternatívát mutattak a választópolgároknak. Hozzátette, „az sem biztos, hogy amit ők mondtak, azok rossz dolgok, kérdés, hogy van-e realitásuk, és megvalósíthatók-e”. Mindemellett meghatónak érzi a feléje irányuló bizalmat, amit minden erejével igyekszik meghálálni. Úgy véli, a szarvasiak biztos kezekbe tették város jövőjét, amire az önkormányzat heterogén összetétele a garancia.

Kérte a jelölőszervezeteket, hogy a listás képviselők nevét mihamarabb véglegesítsék, mert e nélkül nem tudják megkezdeni a bizottságok összeállítását, a külsős bizottsági tagok kiválasztását, illetve a feladatok kiosztását.

Az önkormányzat összetételéről szólva elmondta, nyolc kormánypárti és más egyéb érdeket, szervezetet képviselő tagja lesz. Hangsúlyozta, nem szeretnének erőből politizálni, céljuk – mint ahogy eddig is – egymás meggyőzése lesz. A legfontosabb szempontnak minden esetben a város és az itt élők érdekét tartják.

A ciklusprogramot a kampányban részvevő képviselőjelöltek, polgármesterjelöltek ötleteit is figyelembe véve kívánja összeállítani. Külön kéréssel fordult az érintettekhez, mely szerint tekintsék át a programjukat, és juttassák el a javaslataikat tartalmazó összefoglalót dr. Melis János címzetes főjegyzőhöz. Fontosnak tartja azt is, hogy ne csak az elképzeléseket, hanem a megvalósításra vonatkozó tervezetet is megfogalmazzák. Ezek alapján tudnak ugyanis bárminemű lépéseket tenni.

Hangsúlyozta, a kampányban elhangzott csúsztatásokat, hazugságokat a hátuk mögött kell hagyni, és kellő felkészültséggel, utánajárással kell megkezdeni a képviselői munkát. A település honlapján számos hasznos adat és eredeti dokumentum található erre vonatkozóan, amelyek jól hasznosíthatók.

Tervei között szerepel a bizottsági ülések nyitottabbá tétele. Ezt akár nyilvános fórumok vagy a bizottsági ülésekre meghívott személyek formájában képzelni el. Ezáltal a döntések még inkább társadalmasíthatók lennének, és szélesebb körű véleményezésre lenne lehetőség.

Kérdésre válaszolva elmondta, az alpolgármester személyére vonatkozóan még nem történtek tárgyalások. Ígéretet senkinek sem tett, és kérdéssel kapcsolatosan az ellenzéki képviselők véleményére is kíváncsi. A legfontosabbnak az új összetételű testület megalakulását tartja, amelyet követően tudnak az ügyben érdemi döntést hozni.

Újabb diákolimpiai érem, ezúttal kötöttfogásban

Fábián Janka (Fotó: Babák Zoltán)0

A romantikus történelmi regények írónője volt a könyvtár vendége