Connect with us

Oktatás

Országaik vízgazdálkodását mutatták be a Tessedik Campus külföldi diákjai

A kardoskúti Fehér-tónál
A kardoskúti Fehér-tónál

A legnagyobb haza agráregyetem legkisebb kara vagyunk, viszont stratégiai fontosságú területen folyik itt oktatásés kutatás, ami a mezőgazdasági vízgazdálkodás, jelentette ki Dr. Jakab Gusztáv kérdésünkre azon az előadáson, amin a Szent István Egyetem Tessedik Campusán az Ugandából, Etiópiából és Ghánából érkezett hallgatók a saját országuk vízgazdálkodási problémáját, lehetőségeit, fejlesztési kilátásait mutatták be röviden. A Newjság a második ilyen alkalomra kapott meghívást.

– Az a hallgató, aki az átlagnál többet akar, több tudást szeretne, jön el ezekre a szakkollégiumi rendezvényekre – fogalmazott az egyetem docense, majd hozzátette, ez egyfajta egyetemi elitképzés.

– A szakkollégium  egy tanítás utáni elfoglaltság, ami önkéntes alapon zajlik. Egyre több tagunk van, minden évben jönnek új csatlakozók az első évfolyamokból, de felsőbb évfolyamosokból is – mondta Lakatos Zoltán a mezőgazdasági-vízgazdálkodási szakkollégium hallgatói elnöke, mutatott az előadás után körbe, ahol a külföldi diákokon kívül sok magyar hallgató is beszélgetett.

A Gödöllőn és Szarvason tanuló hallgatók előadásából kiderült, hogy több országban, például a hazánkban különösen száraznak és szegénynek ismert Etiópiában milyen dinamikusan nőtt az öntözött mezőgazdasági területek kiterjedése az elmúlt években. Solomon Gezie bemutatta az országot, a tavakat, a Nílus vízrajzát és halait, vizekre épülő turizmusát, folyóra épülő energiagazdálkodást.

Etiópiával szemben Ghánának még mindig csak 1,6% öntözött, mondta el Adeline Anguah-Mante.  De a vízért folytatott küzdelemben Gáza helyzete még rosszabb: Mohammed Al-Shaikh első szakkollégiumi előadáson történt beszámolója szerint nekik még az egészséges ivóvíz biztosítása is komoly kihívást jelent.

Népszerű

Fotó: Szabó Emőke Fotó: Szabó Emőke

A country koronázatlan királyai – a 100 Folk Celsius

Koncert

Népzenei tehetségeinkért

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tizennyolcan a Hunyadi első edzésén

Sport

Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán) Zajlik a bálázázás Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

Már a téli tüzelőre gondolnak Csabacsűdön

Mezőgazdaság

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect