in ,

Székesfehérvárott gyúrt a gyalag

0

Október 27-én a Vajda Színjátszó Kör látogatást tett koronázó városunkban. Írhatnám nem kevéssé fellengzősen, meghódítottuk Alba Regiát, noha nem csatába vonultunk, és induláskor fogalmunk sem volt szereplésünk fogadtatásáról.

A két napos országos amatőr színjátszó találkozó, hivatalos nevén Paál István Fesztivál második versenynapjára érkeztünk. Helyezést illetően nagy reményeket nem fűztünk a versenyhez. Több okból kifolyólag sem. A legtöbb fellépő egész estés produkciót mutatott be. Nem voltam benne biztos, hogy a mi alig húsz perces darabunkat érdemes a versenyprogramban indítani. A másik ok, nem diákszínjátszóknak hirdették a versenyt, hanem amatőr csoportoknak, sok éves színjátszó múlttal rendelkező felnőtt társulatoknak.

Színjátszóink a VIII. PIF-en

Ha a versengés nem is volt elsődleges célunk, ám szakmai zsűri és közönség elé lépni, megmutatni magunkat, az igen. Ahhoz túl sok munkánk van benne, hogy két előadás után eltemessük Jankulát. És van a PIF-nek egy sajátossága. Minden produkciót szakmai megbeszélés követ. Elég magas elvárásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy pozitív visszajelzést kapjon egy-egy csapat. A zsűriben Matuz János író, rendező, forgatókönyvíró, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, Börcsök Enikő Jászai Mari- díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, egyetemi tanár és Adorján Viktor író bírálta és véleményezte a látott produkciókat.

A Jankulával este negyed hatkor álltunk a színpadra. Egyetlen kérésem volt a csapat felé. Tét nélküli a meccs, hát érezzék jól magukat! Ezt maximálisan teljesítették. A közönség harsány nevetése tovább inspirálta a játékosokat. Élvezet volt nézni őket. Az előadás végén távozó nézőktől is ezeket a mondatokat lehetett elcsípni: pont erre volt szükségünk így vasárnap estére, kár, hogy ilyen rövid volt, még elnéztem volna őket…

A szakmai megbeszélésen sem hiányoztak az elismerő szavak. Kerek, egységes produkció, minden szereplő végig szerepében maradt, hogy ez mennyire nem egyszerű, csak az tudja, aki már csinálta, szépen, érthetően beszéltek, jó a szöveg, (a másutt gyúrjál gyalag- ot megválasztották a nap poénjának,) remek a zene, a jelmezek, meg minden is. Letesznek három zsámolyt, és színházat csinálnak.

Örültünk a dicséretnek, de helyezésre nem számítottunk. Így, amikor a díjátadón kimondták, hogy a második díjat a Vajda Színjátszó Kör kapta, nem kis meglepetés ért bennünket. Hirtelen azt sem tudtuk, ki menjen átvenni a serleget. Erre nem volt forgatókönyvünk. Szerencsére, ennyi  bizsergő exhibicionizmusban azért akadt erre önkéntesünk, úgyhogy nem maradt ott a díj.

Köszönjük Fehérvár a lehetőséget, köszönjük Vajda, hogy lehetővé tettétek! Ám legfőképp szeretném megköszönni Kiss Virágnak, Mester Dórinak, Kiss Áginak, Gáll Katának, Szűcs Lillának, Tóth Armandnak, Ugrai Daninak, Szrnka Artúrnak és Mravik Szabolcsnak a munkáját!

Salka Zsuzsanna felkészítő tanár

Asszonyi erő családban, a közösségben

Fotó: Hegedűs Éva0

Az űreszközök nélkül ma sokkal kevesebbet tudnánk a Naprendszerről